Вітаю Вас, Гость
Головна » 2014 » Жовтень » 17 » Зупинка автобуса у с. Погреби: зразок креативності та самоорганізації громади
20:15
Зупинка автобуса у с. Погреби: зразок креативності та самоорганізації громади

Зупинка у селі Погреби вже кілька років стояла і плакала. Лавки були зруйновані, фасад обдертий, буква «И» в назві села відпала. Але найприкрішим було те, що громадяни перетворили зупинку на туалет.

  

Вплив Майдану на молодь села проявився через ініціативу з відновлення та благоустрою зупинки. Спочатку була ідея зробити лавку, пофарбувати у національні кольори, поставити дошку оголошень. У процесі планування проекту додавалися нові відкриття, люди та креативні деталі. Спілкування з сільським головою стало першим відкриттям. «Виявляється, з нею можна говорити й вона нас чує!» - сказав ініціатор проекту Роман Яременко.

   

Знайшли дошки для лавок, відчистили-відмили-погрунтували стіни. Потім виявилося, що вже багато чого довкола розмальовано в національні кольори. Тож захотілося бути оригінальними. Відшукали художницю-волонтера у Кременчуці, яка зробила ескіз і допомогла з малюванням. Концепція новопомальованої зупинки мала виражати дві ідеї: 1. Погреби – це Україна. 2. Щоб у середині не гадили.

  

Працювали кілька днів. Що з того вийшло, видно на фотографіях. Добрі люди допомагали, водії сигналили, а один зупинився і подарував 200 гривень!

Як виявилося, не все так страшно. Спочатку намалювали на бачку триколор, як символ агресії. Потім подумали і замалювали його, подолавши стереотипи до братнього народу, а напис - хутін пуй – викинули на смітник.  Тепер подейкують, що чувака на унітазі мешканці села прозвали сепаратистом. Пані сільська голова сама приїхала на зупинку, подивилася, і сказала ініціатору, що голова сусіднього села Бабичівка теж хоче таку собі такої краси. Ми всі разом мудрували, як залучити саме громаду села, а не штрафників (місцевих порушників) до пофарбування. Придумали активізувати через старшокласніків. Але діалогу з головою Бабичівки не склалося. Нам сказали, що в школі нема дітей, які вміють малювати, а ідея, що без цього вміння можна обійтися, голові була непонятна. Проте, може Роману ще пощастить, і він залучить однодумців до перефарбування усіх зупинок у Глобинському районі.

   

Благоустрій сільської зупинки у с. Погреби став можливим завдяки конкурсу підтримки ініціатив, що був оголошений Фондом освіта для демократії (Варшава, Польща), у співпраці з українськими організаціями Громадський Сектор Євромайдану, Мережа «Громадські Ініціативи України» та Товариство Лева (Львів) в рамках проекту «Виклики після Євромайдану – громадський сектор у дії» котрий реалізується за підтримки Фонду Міжнародної Солідарності (SolidarityFund.PL)

Переглядів: 1497 | Додав: CUPitoshka | Рейтинг: 5.0/1