Вітаю Вас, Гость
Головна » 2011 » Березень » 14 » Запрошуємо до участі у новому Всеукраїнському проекті у Криму
19:50
Запрошуємо до участі у новому Всеукраїнському проекті у Криму
 Європейський клуб заявлений регіональним партнером у проекті "Все ще повертаючись до Криму: дослідження історії та освіта у сфері прав людини за допомогою візуальних засобів"

Проект реалізується Регіональним благодійним фондом «Резонанс» (м. Львів) за фінансової підтримки Фундації «Пам'ять, відповідальність, майбутнє» (Німеччина)

 РЕЗЮМЕ ПРОЕКТУ

 Метою проекту є підвищення обізнаності молоді з питань прав людини через дослідження, аналіз та візуалізацію життєвих історій кримських татарів з використанням підходів освіти в області прав людини.

Цілями проекту є:

   Передати цінність життєвих історій в широкому історичному контексті і показати зв’язки між життям окремих людей, соціальним/історичним розвитком, відносинами між людиною та державою.В цьому контексті буде досліджено історію кримських татар як частини радянської та сучасної української історії на прикладі життєвих історій (вивчення усної історії) у стосунку до ключових історичних моментів.

   Залучити молодь до рефлексії на тему ситуації з дотриманням прав людини в Україні, зокрема, щодо проблем національних меншин та корінних народів.Для досягнення цієї мети ми плануємо створити простір для рефлексії над тим, як кримськотатарське питання офіційно представляється в Україні, і над тим, що залишається поза полем зору людей, які проживають у «нецільових» регіонах.

   Впровадити навчання через медіа як інструмент для дослідження історії, політичних та соціальних процесів.

 Проект триватиме 8 місяців, починаючи із березня 2011 року і поширюється на Львівську, Сумську, Вінницьку, Закарпатську, Полтавську області та АР Крим.  

Ключові етапи проекту:

 1/ 5-10 травня 2011 року - майстерня з вивчення прав людини та використання візуальних засобів для молоді в Криму (6 днів). Майстерня об’єднає 30 учасників шкільних європейських клубів із 6 регіонів України (1 регіональний координатор та 4 учні з кожного регіону).

Програма майстерні передбачатиме теоретичне знайомство з концепцією прав людини та аналіз історичних подій другої половини ХХ-початку ХХІ століття, ознайомляться з процедурами підготовки та проведення інтерв’ю, створення фоторепортажів та статей, а також зможуть відпрацювати отримані навички безпосередньо в спілкуванні с кримськотатарською громадою.

 У програмі майстерні передбачено:

1) Цікаві заняття з історії та сучасності прав людини Активными методиками будут проведены занятия по правам человека 

2) Заняття з основ журналістики

3) Ви зможете поставити питання лідеру кримських татар Мустафі Джемілєву, муллі Бахчисарая Сабри - ефенді, меру Бахчисарая Костянтину Рубаненко, історику Олексі Гайворонскому

а ще ви зможете підкори гору Мангуп, поспілкуватися біля костра, скупатися у озері!


2/ підготовка матеріалів для пересувної виставки, підготовка візуальних матеріалів (постери, набори фотокарток, промоційні матеріали проекту). Після травневої майстерні учасники отримують завдання обробити матеріали, отримані в ході інтерв’ю в Криму та підготувати статті і фоторепортажі про становище кримських татар в сучасній Україні. З фотографій, зроблених учасниками травневої майстерні, буде підготовано набір промоційних матеріалів (набори фотокарток, постери, флаєри тощо).

 

3/ майстерня з підготовки виставки про становище кримських татар в сучасній Україні – середина серпня 2011 року. Тривалість – 3 дні, місце проведення – м. Львів

По двоє представників з кожного регіону, які брали участь у травневій майстерні, будуть запрошені на другу майстерню, в ході якої буде остаточно обговорено концепцію виставки, відібрано матеріали до експозиції та промоційні матеріали, узгоджено графік показів. Планується підготувати два ідентичні екземпляри виставки.

 4/ Презентація пересувної експозиції «Все ще повертаючись до Криму». Експозицію планується представляти в приміщеннях Центрів європейської інформації, школах або в інших публічних місцях усіх шести регіонів (по два тижні у кожному регіоні). Очікується, що учасники травневого тренінгу в ході експозицій будуть ділитись отриманими знаннями з ровесниками та іншими представниками громади. Початок показів – вересень 2011 р.

   5/ Підготовка посібника з застосування візуальних технік для освіти у сфері прав людини (українською та англійською мовою). В посібнику буде висвітлена методологія проекту, представлено кращі практики та опубліковано вибрані статті і репортажі учасників травневого тренінгу.

 УМОВИ УЧАСТІ

Організатори повністю покривають проїзд, проживання та харчування учасників травневої та серпневої майстерні

Окремо передбачено невеликі презентаційні кошти для відкриття експозиції

Ну і, звичайно, кожен регіон отримає набір презентаційних матеріалів (набори фотокарток, постери і т.д.), а також примірники посібника.

 Відбір учасників травневої майстерні в Криму.

До участі в майстерні буде відібрано 4 школярі (9-11 класи) з кожної області на основі мотиваційних анкет (завантажити). Про результати відбору учасники будуть повідомлені до 1 квітня 2011 року.

 Від шкіл учасників ми очікуємо допомоги у організації експозиції в регіоні (узгодження місця та термінів експозиції, інформаційна кампанія). По можливості – проведення освітніх та інформаційних заходів в рамках пришкільних таборів в часі навчальної практики (червень 2011р). 

Запрошуємо учителів до співпраці та партнерства за проектом!

*******************

 За додатковою інформацією просимо звертатися до регіонального координатора

Овчаренко Світлани

+380974821411

e-mail: svitlana.ov[at]gmail.com

Переглядів: 1242 | Додав: OlegO | Рейтинг: 0.0/0