Вітаю Вас, Гость
Головна » 2010 » Жовтень » 28 » Всеукраїнська веб-конференція «Я – українець. Я – європеєць?». Кременчуцькі враження
23:03
Всеукраїнська веб-конференція «Я – українець. Я – європеєць?». Кременчуцькі враження

Кременчуцька молодь – активісти Євроклубу КНУ імені Михайла Остроградського та Центрів дитячої дипломатії шкіл Кременчука 28 жовтня 2010 року отримали нагоду поспілкуватись про свої європейські прагнення та перспективи розвитку України під час інтернет-сесій Всеукраїнської веб-конференції «Я – українець. Я – європеєць?». Центри європейської інформації з Луганська, Кіровограду, Кременчука, Чернівців, Чернігова, Хмельницького, Івано-Франківська, Миколаєва, а також студенти, що навчаються у вищих навчальних закладах міста Вроцлав, що у Польщі протягом двох годин обмінювалися власним баченням облаштування власної держави та свого майбутнього.

 

 

Веб-конференція це чудова нагода поспілкуватись з людьми, з якими Вас розділяє географічна відстань, на важливі та актуальні теми, які цікавлять обидві сторони. Також це можливість виступити перед зацікавленою аудиторією, подискутувати та вдосконалити вміння висловлювати власну думку й, відповідно, покращити свої ораторські та комунікативні здібності. Захід відбувся в режимі відео‑з’єднань, під час яких учасники мали можливість поспілкуватися з однолітками з різних міст України, а також довідатися більше про життя українських студентів, що навчаються у польських ВНЗ.

 

Для обговорення учасникам були запропоновані такі питання:

 1. Чи вважаєте Ви Україну європейською державою (географічно в Європі, але не в ЄС)? Чому так/ні?
          2. Як Ви думаєте, які зміни та в яких сферах необхідні Україні щоб досягти рівня життя європейських країн?

3. Чи вважаєте Ви місто, у якому Ви живете, європейським? Чому так/ні?


 Втім, процес комунікації ніким навмисне не обмежувався, що лише сприяло створенню дружньої невимушеної атмосфери, яка позитивно вплинула на діалог. Кременчуцька молодь комуні кувала і своїми колегами з Чернігова, Харкова, Чернівців та Вроцлава. Завдяки вдало вибраному формату – 4 хвилинна доповідь і 3 хвилинна дискусія, спілкування було досить динамічним. Молодь зачепила такі теми, як: хабарництво в освіті, практика і працевлаштування студентів,  негаразди житлово-комунального господарства – від освітлення вулиць до якості питної води, стан довкілля та способи його збереження та поліпшення, національні традиції, менталітет, медицина... Спектр проблем, що цікавлять молодь дуже широкий й різноманітний. Учасники з різних міст мали змогу поділитися наболілим з однолітками, описати стан проблеми в їх місті, поцікавитись методами, за допомогою яких проблему вирішують в іншому місті. Дискусія виявилася настільки цікавою, що декан факультету права і гуманітарних наук Тамара Миколаївна Плаксій, заглянувши на хвильку, вже не могла відірватися від обговорення. Отримана інформація в результаті може стати джерелом нових місцевих ініціатив, які будуть спрямовані на підвищення рівня культури та рівня життя в кожному місті та в Україні в цілому. Активними учасниками дискусії були Дмитро Безорудько із ЗОШ № 20, Олена Ванжула з ЗОШ № 16 та Діана Пінчук з КНУ імені Михайла Остроградського. Всі учасники отримали літературу та плакати від проекту «Тераз Вроцлав».

Окремо можна виділити тему отримання освіти за кордоном. Дякуючи учасникам проекту «Тераз Вроцлав», які навчаються у Польщі, українські студенти і школярі отримали з перших вуст інформацію про можливості навчання за кордоном, побутові умови студентів Вроцлава, можливості і перспективи працевлаштування.. Аня, Олександра та Уляна з задоволенням відповідали на питання про освіту у Польщі, про свої сподівання та перспективи. Цікавою виявилася дискусія після питання «Чи пишаєтеся ви Україною?». Майже в усіх доповідях і коментарях звучав песимізм відносно української європейськості та політики євроінтеграції України, але всі сходилися на думці, «…але ми все-одно її любимо!». Навіть після закінчення конференції всі ще довго не могли розійтись – все обговорювали почуте і побачене. Всі виражали сподівання, що формат відео-конференцій стане доброю практикою співпраці молоді різних міст і країн!

 Кирило Єкімов

*********

Конференцію організовано Луганським Центром європейської інформації та Агентства Стійкого Розвитку Луганського регіону у рамках співпраці Мережі центрів Європейської інформації України. 

 

Мережа  центрів європейської інформації України (Мережа ЦЄІУ) – добровільне об'єднання центрів європейської інформації, які забезпечують доступ усіх бажаючих до інформаційних ресурсів, а також проводять просвітницько-інформаційні заходи, що спрямовані на популяризацію знань про європейську інтеграцію України. Наразі Мережа ЦЄІУ об’єднує 15 центрів, які створені за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» протягом 2005-2008р, та центр на базі Кременчуцького інформаційно-просвітницького центру „Європейський Клуб”. Портал Мережі центрів європейської інформації України - http://ukrcei.org, e-mail: ukrcei@gmail.com.

 

Проект «Teraz Wrocław» - це некомерційний проект, започаткований у 2006 році з ініціативи мерії та вищих навчальних закладів міста Вроцлава (Польща). Основне завдання акції - запросити молодь зі Східної Європи на навчання до вроцлавських вищих шкіл, інформувати про умови вступу та навчання у них. Сайт: www.study-in-wroclaw.pl

Переглядів: 1612 | Додав: OlegO | Рейтинг: 0.0/0