Вітаю Вас, Гость
Головна » 2010 » Жовтень » 24 » Вроцлав – місто зустрічей культур і цивілізацій
19:27
Вроцлав – місто зустрічей культур і цивілізацій
 Успішно реалізувавши проект «Кременчуцька літня екологічна школа», я вирішила продовжити свою діяльність у сфері неформальної освіти. Почала шукати літературу щодо правильного написання проекту і подальшого втілення його в життя. Провела моніторинг сайтів щодо обмінів і  випадково натрапила на чудову можливість більше дізнатися про проекти за допомогою тематичного семінару. Подала заявку на участь і отримала можливість стати учасником семінару вже на початку жовтня 2010.

Організатором проекту виступив Дім зустрічей імені Ангелуса Сілезіуса у Вроцлаві. Тема «Структура та методика польсько-німецько-українського молодіжного обміну» була цікавою, адже об’єднала молодь з Польщі, Німеччини та України.

Я приїхала до Вроцлава вночі. Дісталася Дому зустрічей. Мене добре зустріли, поселили в кімнаті з дівчатами – полькою і німкенею. Умови проживання були хороші. Організація проекту ─ на вищому рівні. Кожен день був насичений подіями: рольові ігри, робота з тренерами, неперевершена гра на кшталт квесту «City game», орієнтована на ознайомлення з польським містом. Учасники проекту обмінювалися досвідом уже реалізованих проектів і отримували нові знання щодо створення трьохсторонніх обмінів. Учасників поділили на групи і кожна група, що складалася з українців, поляків і німців, написала свій проект за обраною тематикою. Були проекти щодо театрального мистецтва, створення документальних і анімаційних фільмів, пошуку коріння Європи.

Таким чином, завдяки тренінгу та спільній роботі над проектами я покращила рівень знань щодо основних теоретичних фактів у сфері міжкультурної комунікації; отримала нові знання з управління проектами та з методики неформального навчання; розширила знання щодо оцінки потреб учасників та їх мотивації,  підготовки концепції обміну, постановки цілі, розробки методики та програми, її реалізації, співпраці в міжнародній групі. Приємно відзначити, що мені вдалося знайти партнерів за кордоном, отримати нові знання та корисну практику з організації польсько-німецько-українського молодіжного обміну, а також написання заявок на дофінансування.

Крім участі у навчальних сесіях, мені пощастило познайомитися з життям поляків. Вроцлав вразив мене своєю архітектурою, а саме поєднанням європейських стилів. Усі будівлі різні за формою і кольором. Вроцлав ─ найтепліше місто Європи з безліччю парків, пам’ятників та пам’яток культури. Чисті вулиці милують око. Також привертає увагу різноманітність культурних заходів у Польщі: конкурси фотографів, фестивалі сучасної музики. Чудово провела один із вечорів у пабі, насолоджуючись живою музикою (джазом і роком). Також відмітила велику чисельність українців в Польщі. Під час подорожі я мала можливість познайомитися з 14-ма людьми, із них 6 – українці, які працюють у Польщі.

Таким чином, результатом семінару стали ідеї молодіжних проектів-обмінів, які наразі доробляються і будуть реалізовані найближчим часом. 

Тристоронній проект ми вже готуємо! 

Запрошуємо до співпраці волонтерів та бажаючих спробувати свої сили!

>Юлія Кучевська

Переглядів: 1223 | Додав: OlegO | Рейтинг: 0.0/0