Вітаю Вас, Гость
Головна » 2010 » Вересень » 19 » Великобританія – країна контрастів
20:51
Великобританія – країна контрастів

Наша Юля Кучевська взяла участь у багатосторонньому проекті молодіжного обміну «Бідність – це не історія» за програмою "Молодь в дії” у Великій Британії. Проект орієнтований на молодих активних людей, що мають бажання і сили змінити суспільство і громаду на краще.

Мета проекту: надати можливість молоді зрозуміти бідність, різні її типи і виключення, створені бідністю, ідентифікувати шляхи зміни сприйняття контакту з бідністю молодими людьми і їх суспільстві в європейському контексті і не тільки. Проект був реалізований в м. Істбурн, Великобританія 22-31 серпня 2010 року неурядовою організацією Великобританії "Wishing Well Charity” за підтримки Посольства Великобританії.

Разом з п'ятьма учасниками з України у програмі брали участь делегації Вірменії, Румунії, Великобританії і Туреччини. Запрошення до проекту стало можливим завдяки співпраці Європейського клубу університету з Мережею центрів європейської інформації та інформаційними представниками програми "Молодь в дії” в Україні. Пропонуємо Вашій увазі враження від першої особи.

***************************

 

Серпневого вечора ми, учасники молодіжного обміну, приземляємось на землю Великої Британії. Від величезного аеропорту до місця розташування хостелу добираємось на мінівені. Правосторонній рух ─ на початку лякаєшся зіткнення, але потім звикаєш. Усілякі автомобілі зустрічаються нам дорогою. Найчастіше це компактні авто. Вікна пітніють, а дощ наполегливо б’ється об шибки, ніби намагається проникнути до нашої зручної затишної атмосфери.


Дорога в’ється і стає все вужчою. Блукаємо гущавиною лісу. Навігатор не підвів: за дощовою завісою помічаємо будинок, прикрашений зеленими насадженнями. Прямуємо до нього по дерев'яних трісках під ногами. Хмари нависають над дахом, здається, от-от ухопиш хмаринку рукою.

Усередині приміщення досить людно: тут вірмени, британці, мешканці Румунії та жителі Туреччини. Всі знайомляться за чашечкою запашного англійського чаю. Так починаються дивовижні дні у Англії. Щодня творчі майстерні, рольові ігри, виставки, концерти, зустрічі з мерами відомих міст Англії. Інтернаціональна вечірка ─ незабутній вечір презентації культури кожної з країн: національні танці, пісні, символіка. Тепер знаю, чому так багато кафе називають «Арарат». Виявляється, в перекладі з вірменської це означає «священна земля».

Виставка фотографій, присвячена тематиці проекту «Бідність ─ це не історія» проходить в Істбурні ─ курортному містечку на узбережжі протоки ЛаМанш, що має неперевершену архітектуру і не має промислових підприємств. Воно вважається найбільш сонячним містом Великобританії. В Істбурні переважно живуть люди похилого віку, які, напрацювавшись вдосталь, оселились тут, щоб провести решту життя у спокої та злагоді, споглядаючи мінливий настрій морських хвиль.

Дощ ллє, як із відра. Проте нас це не зупиняє. Розвішуємо фотографії, роздруковані на пластику, дуємо повітряні кульки. Проходить півгодини і  дощ нарешті вщухає. З’являється сонечко, а над головою вже літають «жирні» чайки. Люди зупиняються і питають про наш захід. Завязуються дискусії на тему бідності. Виявляється, вони (англійці) не знають що це, ніколи не бачили і не чули. Переглянувши презентацію щодо бідності у Румунії, мешканці Великобританії просто жахаються бідним життям і злиднями. Проте нас, українців, ці слайди зовсім не дивують.

Один з концертів, присвячений бідним дітям, проводимо на північному узбережжі Англії, у старому місті чайок Гастінґсі. Вони селяться на дахах будинків і крики їх стають звичним шумом повсякденного життя. Дивовижні краєвиди захоплюють! Пірнаємо у буденне життя англійців.


У Лондоні маємо нагоду відвідати найвидатніші місця: Вестмінстерське абатство, Букінгемський палац, Гринвіч, Тауерський міст. Із захопленням ми  слухаємо бій знаменитого Біг Бену. А колесо огляду, назване Лондонським оком ─ найбільше у світі. Його висота сягає 135 метрів, а дальність огляду ─ 25 миль у будь-яку сторону! Незабутній атракціон дозволяє оглянути  з  висоти унікальні краєвиди Лондона.

Великобританія країна контрастів, де сучасні технології і досягнення переплітаються зі столітніми традиціями, де похмуре дощове небо раптом відвідує сонце, де суворі та сумлінні працівники правоохоронних органів з легкістю посміхаються на камеру і можуть погомоніти з тобою. Обожнюю регіони старої Англії з їх багатою історією, величезними театрами та місцями відпочинку, які являють собою єдине ціле таку неповторну і незрівнянну країну, що не залишає нікого байдужим.

 ************

Програма "Молодь в дії” – це програма Європейської Спільноти, яка надає можливості міжнародної співпраці для молоді країн Європи, у тому числі й України. За підтримки Програми "Молодь в дії” молоді люди з України у співпраці з партнерами з інших країн  можуть брати участь у молодіжних обмінах та міжнародній волонтерській діяльності. Дізнатися більше про програму та отримати шанс долучитися до міжнародних молодіжних проектів можна, завітавши до Європейського клубу КНУ (ауд. 15208а).

Переглядів: 1901 | Додав: OlegO | Рейтинг: 0.0/0