Вітаю Вас, Гость
Головна » 2010 » Березень » 18 » Східна зимова школа у Вроцлаві: Особистий залік
18:36
Східна зимова школа у Вроцлаві: Особистий залік

…Черговий раз перевіряючи електронну пошту, бачу нове повідомлення. Відкриваю, а там: «Witam serdecznie! Pani zakwalifikowana do udziału we Wschodniej Szkole Zimowej!» Уря!!! Конкурсна комісія відібрала саме мене!!! Нарешті, з 2ї спроби в мене вийшло – їду на Східну Зимову Школу до Вроцлава!

Школа організована Колегіумом Східної Європи (Kolegium Europy Wschodniej) i Центром дослідження Східної Європи Варшавського Університету (Studium Europy Wschodniej Uniwersytetu Warszawskiego) вже сьомий раз. Минулого року мені не вдалося здолати конкурсу, але цього року – успіх!


Отримала візу, зібрала речі і гоу! Потяг…Львів…автобус з контрабандою…5 годин кордону і я в Шенгені, в Євросоюзі і, нарешті, у Вроцлаві! Перші враження від міста надзвичайні – архітектура, пам’ятники, гноми-краснолюдки, а безліч мостів і парків надають йому особливої краси. Вроцлав розташований на Одрі. Річка на території міста має багато рукавів і каналів, через які перекинуто більше 100 мостів і містків, навіть здається, що він розташований на воді.

Але годі про місто – приїхали заради навчання та інтеграції молодих вчених. Отож,  Школа тривала 10 днів і зібрала близько 40 магістрантів з різних країн регіону Східної та Центральної Європи, а також Росії і Центральної Азії.

 Вона призначена для студентів останнього року навчання гуманітарних спеціальностей, яким не виповнилося 25 років. З України було 13 учасників, основна частина яких із Заходу країни, тому особливо приємно було представляти  всі інші регіони J. Хотілося б зазначити, що студенти, яких обрали для участі у Східній Зимовій Школі, серйозно займаються наукою, розумні та ерудовані, володіють кількома іноземними мовами..!

Всього було 4 групи студентів, заздалегідь поділених за напрямками дослідження. Керівниками семінарів та головними критиками нашої групи були: професор Вроцлавського Університету, працівник Історичного Інституту професор Гжегош Грицюк, а також  професор Університету ім. А. Міцкевича з Познані Кшиштоф Піткєвіч. За програмою Школи ми мали підготувати та виголосити на секційних заняттях основні тези своїх дипломних робіт. Темою мого виступу була «Чорнобильська катастрофа в усній історії Кременчука». Приємно було бачити зацікавленість колег з Росії, Польщі та Білорусі темою, особливо коли почалися критичні зауваження, поради, рекомендації. Додалося впевненості, що моя дипломна робота має наукову цінність та практичне значення. Звичайно ж візьму до уваги усе, що порадили колеги, адже диплом має бути не «для галочки», а справді науковою роботою, і мати високий рівень.



 Крім семінарів, нашій увазі були представлені 12 лекцій та майстерні, що  проводилися видатними науковцями, дипломатами і фахівцями різних галузей, які досліджують проблематику регіону, з найважливіших академічних центрів Польщі, інших європейських країн (Угорщина, Литва, Голландія) а також зі США. До речі, лекції, а також дискусії проводилися польською мовою, тому був шанс повправлятися ще й у мовній комунікації.

Програма Школи виявилася досить різноманітною та насиченою, тому крім навчання ми мали змогу побувати на різноманітних зустрічах у вроцлавських закладах культури. Відбувалися візити до наукових інституцій і до бібліотек. Під час екскурсії містом просто вразила найстаріша його частина, розташована на острові Тумський, особливо комплекс церковних будівель – готичний кафедральний собор св. Іоана Хрестителя 13-16 ст. з оглядовою терасою на башті, у якому починав свою духовну кар’єру Ніколай Копернік.  Уваги заслуговує «Рацлавіцька панорама» - монументальна картина (120 х 15 м.), присвячена битві польських повстанців під проводом Тадеуша Костюшка з російським військом. Варто було відвідати й будівлю  1913 року, першу в світі споруду в стилі модерн із залізобетону «Халя Людова». Незабутніми були екскурсії до музеїв Вроцлава, відвідання джазового концерту «Джаз на Одрі» (вперше була на такому дійстві), перегляд фільму «Катинь» режисера Анжея Вайди, інтеграційна зустріч в Арт-Готелі.

В рамках Школи відбулася презентація країн-учасниць, регіонів,  навчальних закладів та громадських організацій у яких працюють учасники в неформальний та дуже креативний спосіб. Це посприяло ще більшій інтеграції  учасників.

Наприкінці Школи всі складали заключне тестування з основних питань, які розглядалися на школі. За результатами відбулося рейтингування учасників та нагородження дипломами, які засвідчують участь у Сьомій Східній Зимовій Школі 2010. І хоча тест був нелегким, але додому все ж приїхала з дипломом Колегіуму Східної Європи та Центру дослідження Східної Європи Варшавського університету!


 я з Паном директором Яном Маліцким

Наостанок можу лише додати – на розумних та цілеспрямованих у липні чекає  Літня Школа у Варшаві!

 

Анастасія Сидоркіна

Переглядів: 1501 | Додав: OlegO | Рейтинг: 0.0/0