Вітаю Вас, Гость
Головна » 2010 » Лютий » 28 » Подолання суспільних виключень: інтернет-відео-конференція євроклубів Суми – Кременчук – Червоноград.
14:40
Подолання суспільних виключень: інтернет-відео-конференція євроклубів Суми – Кременчук – Червоноград.
23 лютого представники 15 Євроклубів з трьох міст різних регіонів України зібралися одночасно, аби обговорити проблему соціальних виключень та шляхи її подолання. Послідовні телемости між учасниками дозволяли чути і бачити одне одного, ділитися досвідом та обговорювати можливість спільної роботи.

Захід у Кременчуці розпочався з презентації Європейського року боротьби з бідністю та соціальними виключеннями-2010. Учасники поділилися своїм баченням проблеми та досвідом спроб її вирішення. Під час прямого включення відеозв’язку особливий інтерес у присутніх викликала презентація діяльності школи юних волонтерів при Кременчуцькій ЗОШ № 12, які реально допомагають дітям з обмеженими фізичними можливостями включитися у суспільство: не просто запрошують їх залучитися до шкільного життя, а й проводять спеціальні заходи, системну політику інтеграції людей зі спеціальними потребами у суспільство, намагаються якомога більше спілкуватися. Як зазначила учасниця програми «Школа волонтера» Юлія Сергієнко: «Волонтерство та ітеграція людей зі спеціальними потребами у суспільство стала насправді філософією нашої школи»

Євроклубівці п’яти кременчуцьких шкіл (№ 12, 25, 9, 4 та 5) визначили соціальні групи, які найчастіше піддаються ризику стати виключеними: люди з фізичними вадами та хворобами; представники субкультур; релігійні та національні меншини; молодь з бідних та соціально вразливих родин. Пролунала також неоднозначна думка, що занадто розумні й освічені люди так само ризикують бути виключеними.

Далі міркували над можливістю зробити суспільство навколо себе більш приязним і відкритим: що можна зробити, аби подолати виключення; що залежить від громади в цілому, що – від кожного з нас, а що – від людей, що зазнають виключення.

Євроклубівці трьох міст у різних регіонах України прийшли до висновку, що перетворення світу навколо слід починати з себе, з самовиховання та самопізнання, з прагнення зрозуміти і прийняти іншого таким, яким він є.

Унаслідок телемосту з’ясувалося, що результати обговорення у різних містах виявилися ідентичними, учасники дійшли до подібних висновків. Спілкування з однодумцями у Сумах та Червонограді дало змогу окреслити перспективи співпраці молоді різних регіонів на тему європейських цінностей, ознайомитися з досвідом колег та поділитися своїми ідеями.

Пролунало декілька пропозицій, які учасники взялися обговорити та обдумати у своїх Євроклубах, перетворивши їх у конкретні справи.

Подібна практика проведення телемостів між євроклубами Кременчука і Сум вже була апробована у жовтні 2009 року, коли під час тренінгу для шкільних європейських клубів «Основи толерантності та соціальної інтеграції», відбувалося он-лайн обговорення досвіду учнів шкіл з протидії дискримінації і упереджень у своєму середовищі. Подібна практика є надзвичайно ефективною для взаємного розвитку і збагачення досвіду учасників євроклубівського руху України.

Організаторами конференції у нашому місті виступили Кременчуцьке управління освіти, Кременчуцький інформаційно-просвітницький центр «Європейський клуб» та Кременчуцький колегіум № 25. Невимушена атмосфера спілкування, неформальний підхід сприяли вільним висловлюванням учасників. А інформаційна продукція, атрибутика, календарі та значки від Представництва Європейської Комісії в Україні, надані спеціально на цей захід підвищили самооцінку та створили атмосферу значимості суспільних справ, якими займаються євроклуби.
Переглядів: 1229 | Додав: OlegO | Рейтинг: 0.0/0