Вітаю Вас, Гость
Головна » 2009 » Жовтень » 29 » Кременчуцькі школярі вчилися толерантності та співпраці
22:52
Кременчуцькі школярі вчилися толерантності та співпраці

27-28 жовтня у гімназії № 5 імені Т.Г. Шевченка та ліцеї № 4 відбувся тренінг для шкільних європейських клубів «Основи толерантності та соціальної інтеграції», який провели тренери Кременчуцького інформаційно-просвітницького центру «Європейський клуб». В заходах взяли участь 25 учнів 8-11 класів з ліцею № 4, гімназії № 5 імені Т.Г. Шевченка та  ЗОШ № 14.

Організатори ставили на меті привернути увагу школярів до проблеми толерантності, продемонструвати можливості та переваги співпраці між школами замість суперництва, започаткувати спільні ініціативи. Власне, тому зустріч і відбувалася в обох школах по черзі.

Протягом двох днів молоді люди дізнавалися про основи толерантності, походження, прояви та наслідки стереотипів та упереджень, а також розглядали механізми дискримінації. Спробувавши «приміряти» на себе різні соціальні ролі, в тому числі й ролі представників меншин або дискримінованих соціальних груп, учасники зрозуміли, наскільки важливо і потрібно бути людяними, поважати інших людей, навіть якщо їх погляди, одяг чи стиль життя здаються дивними і незрозумілими.

Яскравим пунктом програми стала он-лайн відео-конференція з європейськими клубами міста Суми. Протягом години молодь в реальному часі могла поділитися досвідом впровадження проєвропейських ініціатив, участі у різноманітних заходах і проектах. Інтернет-зустріч виявилася дуже корисною. Учасники змогли оцінити і порівняти свою діяльність, її ефективність, окреслити спільні напрямки розвитку, оцінити свої сили і можливості. Надзвичайно цікавим було спілкування з EVS-волонтером, до того ж це була чудова нагода повправлятися в англійській! Ще більше дізнатися один про одного та ініціювати спільні проекти сподіваємося вже під час наступних зустрічей та подібних телемостів.

Співпраця проєвропейських громадських організацій Сум і Кременчука стала вже традиційною: останні кілька років ми проводимо спільні рольові ігри, тренінги, табори. Ця ініціатива також проводилися нами у рамках проекту «Запобігання ксенофобії та виховання толерантності серед молоді», який здійснює Сумський Центр європейських ініціатив за підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США. Сподіваємося, що взаємодопомога та взаєморозуміння дозволять нам і надалі проводити спільні заходи та проекти, що сприятиме формуванню середовища партнерства та взаємоповаги у школах та локальних середовищах.

Наприкінці тренінгу відбулася презентація ініціативи Мережі Центрів європейської інформації України -  конкурсу творчих робіт для молоді на тематику толерантності. Конкурс проводиться  протягом жовтня-листопада 2009 року  в рамках відзначення «Європейського року креативності та інновацій» за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» у партнерстві з Бюро інформації Ради Європи в Україні та проектом «Teraz Wrocław».

Регіональним партнером акції виступатиме  Європейський клуб Кременчуцького державного університету імені Михайла Остроградського у співпраці з освітніми закладами міста і області.

Прикріплення: Малюнок 1 · Малюнок 2
Переглядів: 1601 | Додав: OlegO | Рейтинг: 0.0/0