Вітаю Вас, Гость
Головна » 2010 » Листопад » 30 » Кременчуцька молодь представляла Україну у міжнародному проекті «Об’єднана Європа починається у мені»!
19:17
Кременчуцька молодь представляла Україну у міжнародному проекті «Об’єднана Європа починається у мені»!

Шестеро молодих людей 24 листопада з позитивними враженнями та новими друзямиповернулася з проекту у Польщі. З 15 до 22 листопада 2010 року молодь з України, Білорусі, Молдови та Польщі знайомилися з основами духовного об’єднання Європи, намагалися зрозуміти сенс інтеграції та європейської ідентичності під час молодіжного обміну, який проводив Дім зустрічей імені Ангелуса Сілезіуса з Вроцлава. Результатом спільної роботи стали 4 кіноролики, котрі учасники презентуватимуть кременчуцькій молоді у навчальних закладах міста.

Учасниками проекту стали активісти Європейського клубу КНУ імені Михайла Остроградського Діана Пінчук, Анастасія Чорнокондратенко, Антон Воробйов та Галина Скальська. Шкільні євроклуби міста представляв Андрій Орлянський з гімназії № 5. Керівник групи – старший викладач кафедри СПН КНУ імені М. Остроградського Олег Овчаренко.

Далі - враження від проекту від його учасників:-))

...Ну от, ми перетнули кордон о 2 годині ночі і починаємо помічати, що за вікном на станціях не такі, як у нас ліхтарі, таблички із написами не нашою мовою... Поки що не віриться. Культурний шок почав повільно "накривати"...

Перші два дні в голові була мішанина з англійської, польської, російської та української мов. Щоб донести свою думку, доводилося допомагати собі жестами, мімікою, щось малювати. Але найголовніше – ми знаходили спільну мову. Під кінець проекту ми всі порозумілися, до того ж, збагатили власну мовну практику та словниковий запас.
Ми отримали неоціненний досвід спілкування, взаєморозуміння та підтримки, знаходження компромісів, екстремального пропонування ідей, зйомки фільмів та монтажу. Адже, досягти результату, маючи завдання зробити короткий фільм на серйозну тему, не вміючи ні знімати, ні монтувати, причому у міжнародній групі – справа не з легких. Але ми порозумілися – знайшли спільну мову, мозковим штурмом "накидували ідеї. Завдяки нашим тренерам навчилися і знімати фільми, і монтувати, і підшукувати потрібну музику, і презентувати свої доробки. До речі, результати нашої роботи кожен охочий може побачити на нашому сайті та на youtube.

Вразили учасники – підлітки віком 16-19 років, які володіють декількома мовами, можуть вести політичну дискусію та мають свою особисту думку щодо принципів патерналізму та субсидіарності, в той же час співають народних пісень, "зависають” в соціальних мережах та встигають відвідати нічний клуб.

Ми презентували Україну – не тільки офіційно – зі слайд-фільмом, мультфільмом, розповідями, національною стравою (сало), піснями та танцями. Щодня спілкуючись з іншими учасниками, ми розповідали про свій побут, культуру та традиції. В той же час, отримували багато нових знань про інші країни та їх культуру.

До речі, про знання. Наші тренери – Анна Ямроз, Сара Бонін, Міхал Довнаровіч та Павел Грабовскі – приклали всіх зусиль, щоб допомогти учасникам, в цікавій формі навчаючи нас серйозним речам – від фільмування до історії Євросоюзу та негативних сторін глобалізації. Олег Іванович провів дуже цікавий тренінг щодо принципу субсидіарності. А доктор політології Вроцлавського університету Рафал (до речі, поляк, а відмінно володіє російською), провів надзвичайно цікаву лекцію про Східне Партнерство та терпляче відповідав на всі запитання учасників. До речі, тут учасникам ще раз мої захоплення – дуже розумна молодь)). За такими людьми – майбутнє у їхніх країнах! Тож, ВЕЛИЧЕЗНА ПОДЯКА нашим тренерам.

Також ми були на екскурсіях – вечірнім Вроцлавом та денним Вроцлавом на старовинному трамвайчику. Була також поїздка на виставку "SolidarnyWrocław” – про рух опору комуністичному режиму у 80-х роках XX століття та безкровну перемогу. Виставка дуже точно передає атмосферу комуністичних часів та початку перетворень у політиці та суспільстві Польші. Ще одна екскурсія – до містечка Kudowa-Zdrój, де ми відвідали музей ремесел – ковальства, ткацтва, гончарства. Багато щастя отримав кожен, отримавши змогу власними руками зробити вазончик або мисочку на гончарному крузі:) Також в цьому містечку є садиба з домашніми тваринами, де ми крім звичних кіз, свинок та качок побачили і погодували з рук оленів)))

Під час знайомства з проектом "Teraz Wrocław” ми відвідали Вроцлавський економічний університет та поглянули на життя польського студента, побут європейського студмістечка, дізналися більше про освітні можливості за кордоном, а також почули враження українських студентів про навчання у Вроцлаві. Європейський освітній тиждень вдався!


Були також цікаві можливості для відпочинку у час вільний час. Наша, українська група відсвяткувала день студента у вроцлавській кав’ярні – відчули себе героями фільмів про щоденний європейський побут. Ми ходили на шопінг та відвідали прем’єру фільму про Гаррі Поттера, також побували у клубі з живою польською музикою. Ми змогли поглянути на мессу в католицькому храмі. Також ми навчилися грати в мафію, бридж, "маракаси”, в казки тасапера, і здобули неоціненний досвід з team-building-у.


Краснолюдки (по-нашому, гномики)... Ці створіння – символ Вроцлава. Ми здійснювали справжнє фотополювання на краснолюдків, адже їх у місті аж 175! Дуже цікаво бачити краснолюдка з конвертами на поштовій скриньці, або ж з ложкою біля ресторанчика. Чудова ідея та чудова "фішка для туристів.
Дякуємо нашому лідеру, натхненнику та помічнику – Олегу Івановичу. Він допомагав нам увесь час, давав поради, перекладав з польської мови, проводив екскурсії, давав нові ідеї, координував наші зусилля. Справжній лідер для нашої команди.

Подяка нашій команді – ви дуже талановиті та яскраві, розумні та комунікабельні люди. З вами приємно спілкуватися, працювати та відпочивати. За вами майбутнє нашої країни. Ви – чудова молодь!

Вся поїздка – це вибух емоцій та вражень, нові знайомства, знання та вміння. Це- неоціненний досвід комунікації та взаєморозуміння. Це – натхнення для нової праці, нових звершень та перемог.

Пінчук Діана

Проект «Об’єднана Європа починається у мені» організовано з метою поширення ідей інтеграції на Європейському континенті. Причому, інтеграція розглядається у широкому контексті: як інтеграція у родині, у місті, у державі. Молоді люди з чотирьох сусідніх країн брали участь у тренінгах з побудови партнерства, історії і сучасності Європи, ідентичності і толерантності, знайомилися з програмою Східного партнерства, польським досвідом європейської інтеграції.

Проект співфінансується Міністерством закордонних справ Польщі через конкурс «Промоція знань про Польщу 2010»

Запрошуємо переглянути наші ролики:-)



Переглядів: 1232 | Додав: OlegO | Рейтинг: 0.0/0