Вітаю Вас, Гость
Головна » 2010 » Листопад » 15 » Кіноклуб у новому форматі
21:03
Кіноклуб у новому форматі

Новий проект КІПЦ "Європейський клуб" називається "Cult.Cut". Розшифровок декілька: Культ "Знято!", тобто культ кінострічок,  та "Культурний зріз".  Основна відмінність від "КІНОальтернативи" полягає у ще більшій інтерактивності.

            Як середньостатистичний молодий  українець дивиться кіно? – Купив квиток, прийшов у кінотеатр, подивився, пожував-посьорбав, далі – обмін емоціями з друзями. Очевидний споживацький підхід до проведення свого дозвілля. В даному випадку молода людина є виключно глядачем – якщо сталося так, що якісь емоції зіпсували враження від проведеного часу, – винен лише касир/сусід по ряду/актори/режисер. Такий стан речей нас не влаштовує. Доказом цьому є проект "КІНОальтернатива", в рамках якого активна молодь збиралася в неформальному середовищі, дивилась фільм на якусь актуальну тематику і обмінювалась думками та враженнями щодо змістового наповнення стрічки. Відгуки учасників свідчать про те, що такий формат кіноклубу є цікавою альтернативою стандартному проведенню дозвілля.

 Як зробити перегляд змістовного кіно ще цікавішим та кориснішим? – таке питання ми ставили  перед собою. В результаті роздумів народилася ідея, яка наразі реалізується – знайомство з культурою певної території чи країни шляхом перегляду фільмів. В якості відеоматеріалу обираються стрічки, режисером яких є людина, що безпосередньо бере участь у культурному процесі обраної місцевості.

            Проект "Cult.Cut" є логічним продовженням "КІНОальтернативи, але в дещо зміненому форматі. Зустрічі тепер іще більш інтерактивні – кожен учасник є не лише глядачем, а ще й співорганізатором заходу. Коли людина залучена до організації, вона відчуває певну відповідальність, адже це її враження та її емоції, її бажання добре провести час. Тепер, повернувшись додому, не скажеш: "Все було погано, організатори знову напартачили", адже ти і є організатором, також несеш відповідальність за результат!

            Що, власне, мається на увазі під ідеєю "внесок кожного"? Хтось готує фільм та інформацію про нього; меломани приносять музику та кліпи й знайомлять учасників з особливостями звучання цієї країни; ті, хто вміє готувати – робить фірмову страву тощо. Фантазія та ініціатива нічим не обмежуються.

Мета такого підходу – залучення якомога більшої кількості людей до змістовного проведення дозвілля, розвиток у них комунікативних навичок та вміння доходити до консенсусу.

            З поставленої задачі стає зрозуміло, що реалізувати все заплановане буде дуже і дуже непросто. На жаль, досі багато молодих людей є апатичними, індиферентними, а то й просто ледачими особистостями. До цього також додається тотальна недовіра до всього, що є нестандартним, незвичним та новим. Це ледь не найбільша перепона всієї громадської діяльності в цілому і нашого проекту зокрема.

 В рамках "Cult.Cut" уже проведено три зустрічі. Перші дві з них були присвячені балканському регіону і перегляду фільмів Е.Кустуріци, третя – культурі Польщі. І хоча від початку проекту пройшло не так уже й багато часу, але вже зараз можна сказати про існування небайдужої молоді, яка прагне культурно проводити час, пізнавати і покращувати світ.

 

Запрошуємо усіх бажаючих долучитися до проекту: отримати змогу подивитись якісне кіно, ознайомитися з культурою представленої країни чи народу, збагатитись духовно та прийняти участь у змістовній дискусії.

Кирило Єкімов

Переглядів: 1107 | Додав: OlegO | Рейтинг: 0.0/0