Вітаю Вас, Гость
Головна » 2014 » Листопад » 22 » «Йоанна» в ПТУ, «Вояж» в школі й «Ув’язнені» в КрНУ та Просторі Ідей
22:33
«Йоанна» в ПТУ, «Вояж» в школі й «Ув’язнені» в КрНУ та Просторі Ідей

Сьогодні річниця Євромайдану. Про це кажуть всі. Особливо рясніють соціальні мережі згадками про цю подію. А у нас продовжується фестиваль. Яким чином в Кременчуці поєдналися ці 2 події?.. Та ніяким! Хіба що підвищили відвідуваність вечірнього кінопоказу. Бо після народного віче на площі на честь річниці початку Революції Гідності всі друзі Простору Ідей та Євроклубу прийшли до нас на кінопоказ з чаєм грітися.

 

І знов для одного з наших модераторів день почався з показу якісного документального фільму для студентів ПТУ № 6. Цього дня хлопчача група слюсарів мала змогу передивитися душевну стрічку «Йоанна». Чи скористалися хлопці цією можливістю? Хтось – так, а хтось віддав перевагу улюбленій музиці, задушевним (напевно) розмовам з друзями, чи просто ранковому сну. Говорити про непобачене важко, тож розмова вийшла короткою. Деякі глядачі поділилися пережитими емоціями жалю та співчуття, та висновками, що знання того, скільки тобі залишилося часу, підсвідомо міняє поведінку людини так, що людина намагається якнайяскравіше пережити кожну хвилину того життя, котре має.

Інші ж модератори розпочали ранок показом української стрічки «Кафе «Вояж» учням гімназії № 5. Ось такий відгук з’явився у фейсбуці в одного з модераторів після показу: «Щойно повернувся з однієї Кременчуцької школи, показували дітям документальний фільм "Кафе "Вояж" в рамках фестивалю Докудейс.юа. Діти сказали, що права - це перш за все обов'язки. Саме так, чорт забирай. Права - це перш за все обов'язки. Тут втрутилась вчителька й спитала: да, діти, права це обов'язки, і ... ?

Очевидно, діти мали відповісти, неодмінно хором, що ми їх повинні виконувати, дотримуватись та всіляко шанувати. На цьому попросив вчительку дозволити дітям самим відповідати, на щастя, таки дозволила.

Не можу сказати, що були якісь ілюзії з приводу системи правової освіти в школах, але я здивований настільки, що про це пишу у фб.»

А ось інший відгук від дівчини-організаторки показу у власній школі: «Аудитория была 9 класс. Во время просмотра присутствовала учительница по праву. На вопрос Антона - что такое права человека? никто не мог ответить и она начала им напоминать и сказала - права человека - это обязанности которые он...
Антон выслушал их, но потом объяснил что человек обязанностей не имеет. Я добавила что есть 2 права, которые государство не имеет права нарушать (являются неотделимыми),
посмотрели фильм, используя стоп кадры, и я спрашивала у зрителей открытые вопросы. Они в ответ что-то все-таки отвечали, а под конец так все же больше людей подключилось».

Хочеться додати, що в цій школі було заплановано 2 покази на сьогодні, але 2й не відбувся через раптову перевірку (з) англійської мови. Збиралися дивитися канадську стрічку «Таксі на двох», а пішли перевіряти(ся на) англійську мову.

«А це точно тюрма? Не санаторій?» (с)

Фільм «Ув’язнені» для студентів-психологів був цікавим не лише просто з допитливості, а й з професійної точки зору: як відбувається психологічний супровід жінок-в’язнів та забезпечується їх комфортне співіснування. На жаль, через невеликий розмір екрану і поганеньку якість субтитрів дещо було важко розібрати. Студенти були заклопотані майбутнім захистом курсової, тому говорили небагато й недовго. Відзначили, що умови утримання в’язнів у Ізраїлі кращі, ніж умови життя багатьох українців. Дивувалися можливості відпусток з тюрми, захоплювалися, що з ув’язненими по-людськи спілкуються і багато обговорюють вчинки, що привели їх до в’язниці. Але далі швидко розбіглися дописувати свої курсові)

«У мене вдома гірші умови, ніж в тій тюрмі!» (с)

А ввечері відбувся 2й показ стрічки про ізраїльську жіночу в’язницю «Ув’язнені» в Просторі Ідей. Враження в аудиторії були дуже схожі з враженнями студентів-психологів. Обговорювали умови утримання дівчат/жіночок, ставлення працівників до ув’язнених, відчуття провини героїнь та ностальгію за залізними виделками.

Організатори запросили гостей на Живу Бібліотеку та Ніч кіно й розійшлися писати оцей текст :)

* * *

ХІ Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини в Кременчуці реалізується Кременчуцьким інформаційно-просвітницьким центром «Європейський Клуб» спільно з Управлінням культури і туризму виконкому Кременчуцької міської ради, Центральною бібліотекою для дорослих імені О.М.Горького, Кременчуцьким національним університетом імені Михайла Остроградського, Олександрійським районним будинком культури, Олександрійським училищем культури, Кіноклубом «Відкрий очі», Центральною публічною бібліотекою для дорослих, м. Комсомольськ, громадською організацією «Центр розвитку дитини і сім’ї «Родіс».

11 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA відбувається в Україні за підтримки уряду Швеції.

Партнери: Державне агентство України з питань кіно, Міжнародна мережа кінофестивалів з прав людини, фестиваль Movie that Matter.

Організатори фестивалю Docudays UA: Українська Гельсінська спілка з прав людини, громадська організація «Південь», Херсонський обласний фонд милосердя і здоров’я, громадська організація «Центр сучасних інформаційних технологій та візуальних мистецтв».

Переглядів: 1577 | Додав: CUPitoshka | Рейтинг: 0.0/0