Вітаю Вас, Гость
Головна » 2013 » Жовтень » 31 » Youth in Action – are u in?
14:38
Youth in Action – are u in?

       Мабуть, чи не кожний з нас мріє про подорожі, нові враження та нових знайомих. Та більшість не знає, з чого почати і що для цього потрібно.

 

Аби розібратися в цих питаннях та дізнатися більше про можливості євроінтеграції молоді, 1 жовтня 2013 була проведена зустріч-презентація Програми «Молодь в дії» у Просторі ідей.В основному розповідали про молодіжні обміни, тренінги та волонтерство, адже фактично це всі доступні українцям можливості в рамках цієї програми Європейської комісії.Як, куди, навіщо, для кого відкриті ці можливості, що потрібно знати та вміти, які умови, хто за що відповідає й чи вистачає кишенькових грошей волонтерам – відповіді на ці та інші питання прозвучали того вечора. Метою програми є міжнародна співпраця, розвиток активного громадянства та підтримка молодіжної діяльності.

Також до нас завітали гості з інших міст України, які вже долучилися до цього проекту і мали змогу поділитися своїм досвідом з усіма відвідувачами. Родзинкою зустрічі можна назвати 2ох волонтерок EVS (Europeanvoluntaryservice): одна екс-волонтерка, інша – майбутня. Обидві – Аліни, білявка та брюнетка. Білявка Аліна з Кривого Рогу розповіла про свій досвід короткотермінового волонтерства в польському містечку Лєшно (Leszno): про роботу волонтерів, відпочинок, розваги, досвід спільного життя в великій сім’ї волонтерів (а до їхнього проекту було залучено більше десяти людей з різних країн), про досвід спілкування та організації дозвілля для польських діток. Аліна-брюнетка зі Львова приїхала на передвиїздний тренінг до своєї відправляючої організації – КІПЦ «Європейський клуб» – та ділилася своїми очікуваннями і побоюваннями щодо майбутнього волонтерства в румунському містечку Сфанту Георге. Також на європейське чаювання завітали учасники міжнародних обмінів, які поділилися власними враженнями та пригодами за час поїздок.

З усіх розповідей виходило, що кожна поїздка не обходиться без якихось курйозів, смішних ситуацій та незабутніх вражень. Наприклад, один з українських учасників обміну запізнився на літак і опинився сам у іншому місті без необхідних документів та грошей. У  польських потягах декому доводилося їхати просто в проході вагону, адже наявність квитка ще не гарантує наявність вільного місця. Як вдалося «наколядувати» харчів у стамбульському аеропорту – теж можуть розповісти голодні учасники обмінів.

Насправді, не треба боятися подорожувати, адже це лише додає наснаги долати труднощі та отримувати яскраві емоції.Ще такі програми допомагають молодим людям ставати більш самостійними, приймати власні рішення, вчитися і навчати.

Тож, не варто зволікати, використовуйте свій час цікаво та з користю.

***

Програма "Молодь в дії” – це нова молодіжна програма Європейського Союзу, що є наступницею попередніх програм "Молодь для Європи" і "Молодь" і впроваджуватиметься протягом 2007-2013 рр. Загальний бюджет програми – 885,000,000 євро. Програма „Молодь в дії" робить суттєвий вклад у набуття компетентності і є ключовим інструментом, що забезпечує молодим людям можливості для неформального і неофіційного навчання європейського виміру. Детальніше про Програму – http://yia.org.ua/common/pro-programu.html

З наступного року буде впроваджуватися програма Erasmus+ - http://ec.europa.eu/education/erasmus-for-all/

Аліна Белоус

Переглядів: 811 | Додав: CUPitoshka | Рейтинг: 0.0/0