Вітаю Вас, Гость
Головна » 2013 » Травень » 16 » «Відкритий доступ» в Кременчуці
12:33
«Відкритий доступ» в Кременчуці

         В 2011 році в Україні було ухвалено закон «Про доступ до публічної інформації». Громадяни отримали право запитувати інформацію, яка раніше була недоступною. «Відкритий доступ» – це хроніки становлення громадянського суспільства, але також історії з життя самих героїв. Вони живуть у різних регіонах України, їх цінності та переконання різняться, вони не знайомі один з одним, єдине, що їх об’єднує – активна громадянська позиція.

  

16 травня о 17.30 «Простір ідей» запрошує бажаючих та зацікавлених на показ документального фільму-альманаху «Відкритий доступ» та розмову про актуальні українські проблеми: доступ до публічної інформації та перешкоди у її отриманні, закриття шкіл та невиконання законів. Після перегляду альманаху о 19:30 відбудеться web-зустріч з головним режисером Володимиром Тихим.

Події, зображені в альманасі «Відкритий доступ», розгортаються після вступу в дію Закону України «Про доступ до публічної інформації». За ухвалення закону впродовж кількох років боролися громадські організації, журналісти та експерти. Фільм створено за ініціативи  ГО "Центр UA (Партнерство "Новий Громадянин”) за підтримки OmidyarNetwork, InternewsNetwork.

Фільм-альманах складається з 5 новел: 

 Межигір’я: Історія про Сергія Лещенка, журналіста інтернет-видання «Українська правда», який декілька років веде розслідування, щоб з’ясувати, хто є справжнім власником резиденції «Межигір’я» і на яких засадах там мешкає Президент України. Фільм знайомить із специфікою роботи незалежних журналістів в Україні та показує дії провладних та опозиційних політиків.

 

Афганець: Герой фільму - ветеран афганської війни, інструктор у школі особистих охоронців і майстер бойових мистецтв виявився абсолютно безпомічним у цивільному житті. Геннадій Торкаченко зі своєю родиною (дружиною і двома малими дітьми) понад двадцять років стоїть у черзі на квартиру, на яку він має право як воїн-інтернаціоналіст. Геннадій не знає своїх прав, не уявляє, куди звертатися і не розуміє, хто в змозі йому допомогти. Історія Торкаченка – це історія розчарування у державній підтримці та в політичних обіцянках.

Школа: Містечко Ромодан на Полтавщині навпіл розділяють півтора десятка колій, по яких проходять швидкісні потяги. З кожного боку залізниці є своя школа, втім, влада вирішує закрити одну з них. Батьки схвильовані – дітям доведеться ходити через залізничний переїзд. Починає діяти батьківський рух за збереження школи, який очолює Олександр Коршак. Він надсилає десятки інформаційних запитів – із відповідей випливає, що школу закривають через брак коштів. Тим часом громада села дізнається, що селищному голові купують новий службовий автомобіль...

Дім з химерами: У самому центрі Києва на межі зникнення опинилися кілька будівель, що становлять архітектурну, історичну й культурну цінність. Серед них і Садиба Мурашка, всесвітньовідомого українського художника. Муніципальна влада продає будинки приватному власнику разом із мешканцями. Усі виселяються і лише одна родина відмовляється – сім’я Олександра Глухова, кандидата фізико-математичних наук, доцента Національного авіаційного університету. Він пише інформаційні запити, подає до суду. А в цей час нові власники будинку відключають йому воду, світло та опалення. Чи вдасться Олександру Глухову зберегти пам’ятку та вирішити питання власного помешкання?

У кутку: Мешканці села Панасівка на Полтавщині – переважно люди похилого віку – не мають громадського транспорту вже п’ять років Вони не можуть вчасно купити ліки та хліб, отримати медичну допомогу. Зоя Іванівна Шульга – мешканка цього села, вирішує подати інформаційний запит, щоб дізнатися, чому скасовано рейсовий автобус до їхнього села. Чи ходитиме врешті автобус до її села? Як вижити в населеному пункті, що перебуває на межі зникнення, як переконати себе та зневірених односельчан діяти?

Вхід вільний! Запрошуємо долучитися до бесіди всіх небайдужих до тем закриття шкіл, відсутності громадського транспорту та житла, свавілля влади та безініціативності громадян.

Більш детальна інформація про альманах та авторів за посиланням: http://vidkrytyi-dostup.com/


Перегляд відбуватиметься за адресою: вул. Чапаєва, 36Б. Питання: 0974821411 - Світлана

***

Проект "Дні Європи в Україні - 2013” Товариства "Український Народний Дім в Чернівцях" та Мережі Центрів європейської інформації України (http://ukrcei.org) реалізовується за підтримки Європейської програми Міжнародного фонду "Відродження”. Проект передбачає проведення Днів Європи у травні 2013 року у регіонах України з фокусуванням на дискусіях про європейські цінності, зокрема, тематиці прав людини та громадянської активності.

 

Переглядів: 990 | Додав: CUPitoshka | Рейтинг: 0.0/0