Вітаю Вас, Гость
Головна » 2013 » Серпень » 26 » Комуністи Кременчука допомагали проводити вуличний євроуніверситет
14:31
Комуністи Кременчука допомагали проводити вуличний євроуніверситет

Європейські дипломати, карикатури українських художників та кременчуцькі комуністи створили незабутню атмосферу вуличного євроуніверситету в Кременчуці напередодні Дня незалежності.


23 серпня до Кременчука завітав вуличний євроуніверситет. Про переваги євроінтеграції кременчужанам розповіли заступник посла Європейського Союзу та експерти Інституту світової політики, якому належить ідея проведення нетрадиційного освітнього заходу. У рамках «Вуличного євроуніверситету» відбулися виставка карикатур, присвячених європейській інтеграції та  імпровізована лекція заступника посла ЄС Марії Юрікової. Пані Марія наголосила, що вибір шляху розвитку – за українським народом, як, власне, і здійснення необхідних для євроінтеграції реформ. Саме українці повинні перебудувати життя у своїй країні таким чином, щоб воно відповідало європейським стандартам та запитам співвітчизників. Журналісти та слухачі університету задавали різні питання, в тому числі незручні та неприємні: «Навіщо Європа Україні?», «Навіщо Україна Європі?», «Як справлятиметься Україна з виплатою членських внесків у разі вступу до ЄС?», «Чому Європа не впливає на українські суди та не допомагає незаконно засудженим?». Пані посол сказала, що ставиться до подібних питань спокійно, адже сумніватися і побоюватися змін – природно, особливо за умови недостатньої поінформованості. Тому європейські дипломати охоче підтримують освітні проекти, які мають на меті розповісти українцям про особливості та переваги об’єднаної Європи. На думку Марії Юрікової, Україна важлива для Європи, адже європейці зацікавлені, щоб з ними межувала заможна країна, для якої характерні добробут та стабільність. Досвід ЄС показує, що всі новоприєднані країни зуміли подолати труднощі реформування, а вступ до Євросоюзу став поштовхом для розвитку. Тож в України все вийде, варто лише захотіти і попрацювати над цим.


Після завершення лекції виставка ще досить довго залишалася доступною для перегляду. Зрозуміло, що приходити могли абсолютно всі бажаючі, незалежно від віку, професії та політичних переконань. Хтось дивися та перечитував підписи під малюнками, хтось оцінював лише естетичну привабливість карикатур, якась бабуся пояснювала внукові: «дивись, як дітки гарно малюють»J. Ближче до закінчення заходу завітала ціла група кременчуцьких комуністів з листівками за Митний союз. Неприємно вразила грубість противників європейської інтеграції, які повчали організаторів заходу, поводилися зверхньо та агресивно. Не хочеться робити далекосяжних висновків, але складалося враження, що прибічників Митного союзу та обєднання з Росією можна впізнати за таким стилем спілкування.  Про переваги ЄС свідчило те, що у деяких активних комуністів діти спокійно живуть у Німеччині і не хочуть повертатися!


Життя не є простим і чорно-білим, а вибір означає не лише свободу, а й здатність нести відповідальність, не перекладаючи її на Європу, Росію, молодь, пенсіонерів чи ще когось. Отакі висновки (мабуть, вони також не влаштували б апологетів комуністичної партіїJ)

На завершення відгуки  з соцмережі Вконтакте:

·         Был, видел, читал – отлично! Вот только проблема со вступлением в ЕС остаётся открытой...Увы((

·         це було круто!! дякую за можливість зустрітися з пані Марією і поспілкуватися на таку важливу тему з нею та простими людьми)

***

 «Вуличний євроуніверситет» – метафорична назва публічних заходів, під час яких лідери громадської думки, експерти з відповідної теми мають змогу безпосередньо спілкуватися з пересічними громадянами. У рамках «Вуличного євроуніверситету» проходять виставки карикатур, які охоплюють найбільш значущі проблеми європеїзації. Такі «Університети» вже були представлені в Києві, Одесі, Дніпропетровську та Вінниці.

Представлені малюнки були створені відомими українськими художниками: Мариною Туровською, Костянтином Каланчевим Ігорем Бежуком та Олексієм Кустовським на замовлення Інституту світової політики та за підтримки Європейської програми Міжнародного Фонду "Відродження". 

Переглядів: 883 | Додав: OlegO | Рейтинг: 0.0/0