Вітаю Вас, Гость
Головна » 2013 » Листопад » 3 » Картопляна країна, зустрічай нас!
17:06
Картопляна країна, зустрічай нас!

            Перший і, напевно, найбільш розповсюджений стереотип про Білорусь – картопля там росте всюди, з неї варять, смажать та печуть, їдять на сніданок/обід/вечерю/десерт, а PotatoHouse (мережа ресторанів швидкого харчування – авт.) або, як каже одна моя подруга, Ротата Хата – це напівофіційні білоруські резиденції. Й де, як не в Білорусі в міжнародній компанії поговорити про екологічні будинки… з картоплі, звісно J Жартую.

 

Розвіяти власні стереотипи допоміг проект «Ecological Orientation of Young People: Five Elements». Бо саме завдяки ньому 30 молодих людей з Білорусі, Великої Британії, Вірменії, Туреччини, Чехії та України зустрілися в білоруській столиці з 12 по 18 жовтня поточного року. Навіщо? Не просто ж упевнитися, що тебе не заберуть до в’язниці ні за що? Хоча й це ми перевіряли методом «мандрівного цирку». В результаті маємо: доволі приємне спілкування з білоруським міліціонером та 113 тисяч білоруських рублів, чесно наколядованих піснями, танцями, жонглюванням і щирими посмішками. 

Але це лірика. Окрім цього цілий тиждень ми розмовляли про екологічні проблеми, спільні та характерні для кожної окремої країни, працювали в малих групах над проблемами збереження електроенергії, води, альтернативного опалення і зменшення емісії СО2, розділення сміття та консьюмеризму. Говорили про принципи створення еко-будинків, різновиди будівельних матеріалів та їх доцільність, а потім намагалися створити моделі таких будинків. Зовсім скоро наші білоруські друзі закінчать роботу над створенням брошури, в якій всі ці геніальні розробки можна буде побачити і прочитати про них. Ми обов’язково поділимося нею з Вами. Не обійшлося й без міжкультурної вечірки, обговорення планів на майбутнє та ймовірних спільних проектів.

«Родзинки» цьому обміну додавав лідер турецької групи, який був реалізмом групи й не давав молоді відриватися від реального грішного капіталістичного світу. Він до кінця стояв на своїй позиції, що енергозбереження, економія води, еко-будинки та еко-поселення, неформальна освіта й подібні зустрічі ніколи в житті не врятують цей світ, а врятує його капіталізм. Й багато хто погоджувався і поважав його погляди на життя, та в кінці додавав «… але я маю хоча б спробувати вплинути на сумну навколишню ситуацію, бо ніколи собі не пробачу, якщо не зроблю цього. Й все рівно вимикатиму воду, коли чищу зуби, та світло, коли його не потребую»

 До речі, білоруси (милі люди) не їдять картоплю щодня, на вулицях можна плескати в долоні й спробувати себе у ролі вуличного артиста, а валюту можна обмінювати без паспорта, й виявляється психоделічною мінською бібліотекою можна заманювати людей в храм книгиJ

А картинка цього тижня буде неповною без вражень учасників:

Максим Сороківський: «Це був перший мій досвід участі у проектах Youth in Action, але це був неймовірно насичений тиждень, проведений з чудовими людьми. Цей проект допоміг мені краще пізнати можливості енергозберігаючих технології, зустріти нових друзів та краще пізнати культуру інших країн. Також такого роду проекти допомагають покращити знання іноземних мов та відкрити у собі нові здібності. Всі воркшопи відбувалися за методикою неформальної освіти, що допомогло засвоїти інформацію набагато краще, ніж на нудних лекціях в університеті. Час пролетів неймовірно швидко і ніхто не хотів повертатися додому, згодом були кількаразові спроби прощань і в кінці кінців прощання з Мінськом та р.Свіслоч. Кинувши монетки, щоб ще колись повернутися в Мінськ, ми попрямували на вокзал, де на нас вже чекав наш потяг до Києва (ну він нас не дуже-то чекав... якби ми ще довше чухалися, то він би спокійно поїхав без нас:) - ред.).

                Абсолютно всі учасники української делегації внесли свій внесок в цей проект, ми були кльовою командою, разом гуляли, пили пиво;) та просто милувалися містом. Варто відзначити і білоруських організаторів проекту за гарні умови перебування та насичену програму. Додому я повернувся, сповнений нових ідей та із новими ідеями, поглядами…»

Катя Мурашко: «Это был абсолютно волшебный проект.Спасибо организаторам. Никогда не забуду парня из Турции, которого я научила слову "коммунизм" — Катя!А мне это слово вообще пригодиться? -Никогда! А еще как научила участников из Великобритании и Чехии украинскому слову «ШО», которое, как я им сказала, означает "Что вы имели ввиду?", "Я Вас не понимаю", "Что происходит", "Что вы все от меня хотите"- одно слово и на всю жизнь. Никогда не забуду как мы сказали одному из участников программы, что он похож на новогоднюю елочку и водили вокруг него хороводы, а еще как предложила одному из участников попробовать белорусскую шоколадку ,которая в процессе оказалась пачкой салфеток - и вот он ест салфетку у меня на глазах , а я не могу его остановить потому что от шока забыла все языки , даже русский.Вот такой вышел культурный обмен. А еще мы обсуждали проблемы экологии, сделали макеты экожилья, я повысила уровень знания английского языка, это было очень весело и интересно»

Аліна Полякова: «Обмін «Five Elements» закинув мене у столицю Білорусі – Мінськ. І основні стереотипи з приводу цієї країни відразу розвіялись: картопля на клумбах не росте, а у в’язницю просто так не саджають. 

 Люди: Цікаві люди з різних країн, які разом з собою привносять в твоє життя щось нове. Ти ще в Україні вкладаєш свого внутрішнього інтроверта спатки, і їдеш вже відкритий до нових багатообіцяючих знайомств, які залишаться не тільки в тебе в друзях на фейсбуці, але й в серці. 

                Знання: Вирішити нагальні екологічні проблеми відразу не можна, але можна почати з себе і заражати цією ідеєю, як вірусом грипу, оточуючих. Обережно! Інфекціація вже почалась. 

 Досвід: Будівництві моделей еко-будинків, налагодження стосунків у малій соціальній групі і англійської вимови. Але найбільше запам’ятався, звичайно, мій перший досвід у якості вуличного музиканта. 50 білоруських рублів – 5 українських копійок, але скільки радості!

Думаю, з додаванням всього цього до п’яти зазначених у темі елементів нам вдалося створити шостий – любов. Тож далі буде?..»

Саша ЧучевлянкінДо поездки в Белоруссию я ничего не знал про эту страну, кроме того, что там все миллионеры и едят картофель на завтрак, обед и ужин:) И если первое оказалось правдой то второе - мифом. Хоть до этого я и не задумывался про путешествие в эту страну, но предложение поехать в Белоруссию на молодежный обмен по программе Youth in Action меня заинтересовало. Я с радостью согласился, и как оказалось не зря.

Жили мы в хостеле в центре Минска в живописном районе Троицкое предместье. Минск очень красивый город. Меня удивило очень малое количество наружной рекламы, и практически отсутствие различных ларьков и палаток с сувенирами или едой, из-за чего улицы кажутся полупустыми.

Мне понравилась наша программа, а особенно проектирование эко-дома. У всех команд получились совершенно разные проекты  домов, но все они были очень интересными.

В общем хотелось бы еще съездить в Белоруссию и побывать в других городах.

Да и еще "ча ща пиши с буквой Я"

***

Молодіжний обмін "EcologicalOrientationofYoungPeople:FiveElements", ініційований білоруською організацією BYPU "NewFaces" та чеською організацією Občanské sdružení Mladí zelení в партнерстві з Кременчуцьким інформаційно-просвітницьким центром «Європейський клуб», InternationalCenterforInterculturalResearch, Learning  andDialogue(Вірменія), TheASHAFoundation(Велика Британія), GENCLIKORGANIZASYONLARIDERNEGI (Туреччина) відбувся в рамках та за фінансової підтримки Європейської комісії в рамках програми ЄС «Молодь в дії».

                                                                         

 

Переглядів: 967 | Додав: CUPitoshka | Рейтинг: 0.0/0