Вітаю Вас, Гость
Головна » 2011 » Жовтень » 14 » Чарівний автобус, молодь, Грузія і зміна клімату
09:10
Чарівний автобус, молодь, Грузія і зміна клімату

Одного сонячного дня на сайті нашого євроклубу я побачила повідомлення про набір учасників на міжнародний молодіжний обмін в Грузії, який організовується Research-Intellectual Club "Dialogue of Generations” (Грузія), Jugendhilfe und Sozialarbeit e.V. (Німеччина). Проект реалізовувався в рамках програми «Молодь в дїї» (Youth In Action) за фінансування Європейської комісії.



Координатором з України виступав давній партнер Європейського клубу КрНУ імені Михайла Остроградського – ГО «Центр європейських ініціатив» із Сум.  Головною метою проекту був обмін знаннями та досвідом про зміну клімату і поширення цих знань серед молоді з різних країн. Учасники – 36 молодих людей 18-25 років з Польщі, Німеччини, України і Грузії, по 9 з кожної країни.

Мої пригоди у дивовижній Грузії почалися з участі у конкурсі. Щоб заповнити відбіркову анкету англійською мовою, треба було розповісти про себе, описати досвід участі в подібних проектах, мотивацію і очікування. Отримавши позитивну відповідь від організаторів, відібрані учасники з України (Кременчук, Суми і Київ) почали підготовку до проекту. За допомогою соціальної мережі та електронної пошти ми познайомилися та обговорювали нашу презентацію екологічного стану України, планували проведення національного вечора. 24 вересня ми всі зустрілися в аеропорту Бориспіль, щоб відлетіти до міста Батумі. З теплих обійм України ми потрапили в тропічну Грузію з дощем і грозою:-). З аеропорту поїхали разом з німецькою командою до Кобулеті, де на нас вже чекали польські та грузинські учасники. Незважаючи на погану погоду, ми захоплювалися мальовничими краєвидами гір і лісів, що зустрічалися по дорозі.

Протягом наступних 7 днів нас очікував тренінг. Ми намагалися виявити причини зміни клімату і знайти вирішення цієї проблеми. Обмірковували не лише заходи національного масштабу, а й прості дії, доступні кожному з нас. Ми захотіли привернути увагу городян до проблеми зміни клімату, тому вирішили намалювати наші ідеї щодо збереження клімату, а також неприємну альтернативу, якщо всі будуть байдужі. За пропозицією організаторів проекту своє графічне повідомлення ми нанесли на автобус, який буде їздити по місту Кутаїсі, нагадуючи місцевим жителям про важливість проблеми.



Ще однією метою проекту була інтеграція. Цьому сприяла вся дружня атмосфера і умови: спілкування англійською мовою, проживання в кімнатах разом з іноземними сусідами, екскурсії до Батумі і визначних місць Кутаїсі. Вечорами відбувалися презентації країн учасників. Представляючи Україну, ми показали свої традиції, танці, пригощали друзів улюбленими українськими стравами, усі разом співали пісні. Тож ми чудово проводили час увечері: і весело, і повчально.  

За 10 днів спільного проекту ми дуже здружилися і звикли один до одного. Прощання виявилось доволі складним, і для мене це було навіть неочікувано. Я дуже вдячна організаторам за проект, завдяки якому я познайомилася з чудовими людьми. Впевнена, що ми будемо підтримувати зв’язок і надалі. Я побачила таку незвичну й цікаву країну Грузію, і зробила хоч невеличкий внесок у збереження клімату на нашій планеті. Як кажуть, якщо хочеш змінити світ – почни з себе.

Якщо у вас є бажання брати участь у таких (та багатьох інших) проектах, запрошуємо приєднатися до нашого європейського клубу.

Анастасія Selora


Програма "Молодь в дії” – це програма Європейської Спільноти, яка надає можливості міжнародної співпраці для молоді країн Європи, у тому числі й України. За підтримки Програми "Молодь в дії” молоді люди з України у співпраці з партнерами з інших країн можуть брати участь у молодіжних обмінах та міжнародній волонтерській діяльності. Молодіжні лідери, працівники організацій та інституцій, які працюють з молоддю, мають можливість підвищувати свій професійний рівень на тренінгах та інших заходах, спрямованих на налагодження партнерства, підвищення якості реалізованих проектів та поглиблення своїх знань у різних сферах молодіжної роботи.

Переглядів: 1080 | Додав: OlegO | Рейтинг: 0.0/0