Вітаю Вас, Гость
Головна » 2012 » Листопад » 13 » Жовта картка, мерці, побої, довіра та повага до міліціонерів… Фестиваль розпочато!
22:15
Жовта картка, мерці, побої, довіра та повага до міліціонерів… Фестиваль розпочато!

Ось і розпочато Мандрівний фестиваль документального кіно про права людини, що вже вдруге завітав до Кременчука. Перший специфічний показ, перші дискусії в рамках фестивалю, перші враження 2012…

 

Перший показ в рамках цьогорічного фестивалю був певною мірою поверненням до першого досвіду, таким собі поглядом у минуле й приводом поговорити про наболіле: нахабство правоохоронних органів. Глядачам був презентований  фільм з минулорічної програми «Килимок» та відео про Олександра Рафальського, незаконно засудженого до довічного ув’язнення. Доповненням й, як вже здається, невід’ємним елементом вечору стала акція «Молодь знає! Молодь контролює!». Організатор акції в Кременчуці Богдан Чебанов відповідав на запитання аудиторії, давав корисні поради щодо власної поведінки у випадку небажаної зустрічі з правоохоронцями. Кожен бажаючий отримав «жовту картку» пам’ятку з короткою інформацією, як себе захистити від міліцейського свавілля. Присутні мали можливість поділитися власним досвідом спілкування з представниками міліції. Дехто з присутніх піддав сумніву факт засилля  міліцейського свавілля та наголосив: «Якби ми дивилися кіно про міліціонерів-героїв, то зараз би дискутували про те, які вони класні, а не навпаки». Та все ж таки більшість присутніх виявляла недовіру до правоохоронців й не сумнівалися в їхній не компетенції та нахабстві. Розмова про ці явища протікала невимушено й ніби сама по собі. На зустрічі був присутні журналісти, представники різних громадських організацій (серед яких й представник найвідомішої правозахисної організації Amnesty International), люди творчих та робітничих професій.  Дівчат цікавило, що робити, якщо нахаба чіпляється в барі, охоронець не може нічого з ним зробити, в міліція довго їде на місце події. Хлопців – що робити, якщо міліціонер на амбітну заяву про знання своїх прав погрожує фізичним насильством? А журналістів – як довести, що побої на тілі затриманого отримані саме після затримання, а не до цього інциденту?

Цілісне враження від вечору: ніби старі друзі зібралися за чаєм на кухні поговорити про наболіле J Сподіваємося, що цікавість аудиторії до фестивалю не вщухне за цей тиждень. І хоча б для 20 людей він стане яскравішим й наповненим змістом прав людини.

Чекаємо на нову зустріч! 

Переглядів: 986 | Додав: CUPitoshka | Рейтинг: 0.0/0