Вітаю Вас, Гость
Головна » 2014 » Вересень » 12 » Шалений МІХ з медицини та культур у Туреччині
12:07
Шалений МІХ з медицини та культур у Туреччині

Італійцю з бразильським корінням англійською мовою пояснюють, як танцювати вірменські танці під турецьку музику. Анекдот? Ні, всього лиш міжнародний проект.

З 27 січня по 2 лютого четверо українців побували у м. Аксарай, Туреччина, в рамках тренінгу під назвою First Aid for Emergencies. Проект ініційований турецькою організацією Behçet Desease Patients and Healthy Life Association й реалізувався в рамках та за фінансової підтримки Програми Європейської комісії – «Молодь в дії». Протягом тижня молодь з України, Туреччини, Болгарії, Італії, Вірменії та Молдови здобувала навички надання першої допомоги у випадку надзвичайної ситуації. В межах тренінгу проводилися як лекції та презентації, так і практичні заняття з проведення штучного дихання, масажу серця, накладання шин на пошкоджені кінцівки та інше.  Цікавою особливістю заходу стало те, що із 27 учасників тільки двоє мали безпосереднє відношення до медицини, що зробило тренінг дійсно безцінним джерелом знань та досвіду для повсякденного життя кожного.

Відгуки учасників:

Жанна: «...Для мене проект почався на день раніше, оскільки я вирішила по дорозі відвідати в турецькій столиці друзів з іншого проекту. Моє щире захоплення викликав замок Анкари - залишки фортифікаційної споруди, що так нагадують рідні Хотин та Камянець-Подільський! Що ж стосується тренінгу, то його родзинками стали культурний вечір з живою турецькою музикою і національними танцями учасників, відвідини місцевих мечетей та музеїів, а також екскурсія у Каппадокію, завдяки яким ми змогли краще познайомитися з сучасними реаліями життя Туреччини, побутом і збереженими традиціями. Неможливо передати словами відчуття (у тому числі й спричинені клаустрофобією), які охоплюють тебе під час спуску у старе підземне місто, вузькі та низенькі тунелі якого люди пробивали в скелях сотні років тому! 

Не можу не зазначити й те, що ми купили на справжньому турецькому базарі мідні турки за неймовірно низькими цінами і попросили організаторів влаштувати майстер-клас з варіння кави. Скажу по-секрету, отримані під час нього навички вже неодноразово рятували мою сім'ю в надзвичайних умовах ранку в понеділок. 

Звичайно, всіх організованих міні-заходів не перелічити, але разом вони результували не тільки в кращому розумінні небезпек та запобіжних дій, а і встановленні теплих дружніх контактів поміж учасниками та організаціями. Додому їхати зовсім не хотілося (і не тільки через різницю температур в 20 градусів), і останні години в Анкарі в компанії болгар переконали нас в тому, що прощання - це тільки момент перед тим, як ми зустрінемося знову»

Юлія: «Майже місяць тому мені випала нагода взяти участь у тренінгу «First aid for Emergency» в Аксараї, Туреччині, метою якого було дати базові знання про першу допомогу при різних небезпечних ситуаціях. Впродовж тижневого проекту ми мали можливість дізнатись не тільки теорію для вміння допомогти у різних непередбачуваних випадках, але й попрактикувати свої вже здобуті навички.

Спочатку нам все показали професіонали, а потім ми мали змогу і самі спробувати.

Також для нас було організовано багато різних цікавих групових заходів, «енерджайзерів», прогулянок по місту, екскурсій, що згуртувало нас як групу, а також допомогло поділитись досвідом один з одним стосовно теми проекту, познайомитись ближче, знайти друзів, дізнатись більше про культуру та традиції Туреччини.

Увечері ми досить цікаво та корисно проводили час, адже у першу ніч нам влаштували «Welcome party», а на наступний – був вечір презентації культур, представники яких були присутні на проекті.  Ми мали велике задоволення від нових знань про культуру і традиції у Вірменії, Болгарії, Італії, Молдови та звісно ж Туреччини. Також ми насолоджувались різною смачною їжею та напоями, які презентували учасники.

Ми намагались якомога цікавіше і розважливіше представити нашу країну, використовуючи різні відео, пісні, танці, національний одяг і традиційну українську їжу. На наш погляд, Україна і наші учасники запам’ятались всім, адже наша презентація і стіл були найяскравішими.
А ще у вільний час ми відвідали найгарніші і найвідоміші місця того району Туреччини, де перебували. Особливо всім запам’яталась Каппадокія.  Це неймовірно красиві природно утворені кам’яні споруди, довжелезні підземні печери, підземні міста, що ведуть свою історію з часів ранніх християн.

Загалом проект був чудовим, адже ми отримали базові знання про те, як допомогти людині у надзвичайних ситуаціях, дізнались про неформальні методи навчання,  про культури різних країн, побували у різних відомих місцях Туреччини, поспілкувались з локальним населенням Аксараю, познайомились із новими людьми,  а також отримали масу позитивних емоцій.

Я дуже задоволена, що в мене був шанс брати участь в такому прекрасному тренінгу, і я безмежно вдячна приймаючій стороні за чудову організацію, і українській стороні за таку можливість і за отриманий досвід»

Максим: «Я був учасником проекту First aid for emergencies, який відбувався в Туреччині в містечку Аксарай. Це був мій перший візит в Туреччину. Знайомство з цією країною розпочалося в аеропорту Стамбулу, де мене здивували вивіски які вказували де знаходиться кімната для молебнів.

Протягом 5-ти днів завдяки різноманітним лекціям, воркшопам та роботі в групах  ми вивчали основи першої медичної допомоги та розвивали практичні навички.Також ми мали різноманітні вечори культур, де кожен учасник проекту міг скоштувати смаколики кухні інших національностей. Також ми мали можливість скоштувати турецьку кухню та побувати в декількох мечетях.

На зворотньому шляху ми мали декілька годин в Анкарі, тому ми влаштували собі невеличкий оглядовий тур центром міста.

Приїхавши додому я був сповнений позитивних вражень від проекту»

Євгенія: «Навчання базувалось на методах неформальної освіти. Протягом тижня всі поринули в студентське життя Туреччини. З ранку до вечора відбувалися лекції, чергуючись з майстер-класами, відпрацюванням практичних навичок на муляжах та один на одному. У рамках проекту учасники отримали знання про те, як треба діяти у таких ситуаціях: утоплення у воді, дорожньо-транспортна пригода, пожежа, землетрус і т.д.

Окрім практичного спрямування тренінгу, організатори забезпечили цікаву культурно-масову програму: проводились екскурсії по місту та за його межами, за допомогою яких студенти могли познайомитись з культурою та звичаями Туреччини, кожного дня відбувались культурні вечори, за допомогою яких молодь з різних країн, хоч і на такий короткий проміжок часу, але стала однією дружньою командою. Треба віддати данину організатором, жоден вечір не був схожий на попередній.

Безперечно, безцінний досвід та практичні навики, які я отримала стануть ще одним кроком на шляху до освоєння медицини, як моєї майбутньої професії та допоможуть в майбутньому стати хорошими фахівцями своєї справи»

Переглядів: 1082 | Додав: CUPitoshka | Рейтинг: 0.0/0