Вітаю Вас, Гость
Головна » 2012 » Травень » 30 » Ровесники української незалежності та кременчуцькі школярі, або Коли в Україні стане модно «качати права»?
15:59
Ровесники української незалежності та кременчуцькі школярі, або Коли в Україні стане модно «качати права»?
1 червня 2012 року у Кременчуці в Галереї QБ (вул.. Перемоги, 3а) пройшла презентація проекту «Моя незалежність: двадцятирічні про права людини в 20-річній Україні» та брошури з історіями життя молодих людей, життя яких вдалося і не дуже. Проте усі вони по-своєму щасливі. Презентація проекту відбувається у різних містах України, хоча у Кременчуці мешкають кілька героїв про яких написали.

 

Двадцять ровесників Незалежності з Кам’янця-Подільського, Одеси, Кременчука і Луганщини, що стали героями проекту, розповіли свої життєві історії. Хтось із них вже успішний і самостійний, хтось тільки вчиться відстоювати себе і шукає своє місце під сонцем, когось доля закинула далеко від України, а дехто вже стільки пережив і побачив, що вистарчило б років на сорок. Кожен з них по-різному оцінює можливості реалізації своїх прав у незалежній Україні.


На зустрічі були присутні як автори історій, так і одна з кременчуцьких героїнь  - Таня Волівецька. Більшість гостей були представниками шкільної аудиторії. Вони отримали брошури з історіями життя ровесників Незалежності та по-піонерські обіцялися їх прочитати. Учні ЗОШ № 20 хоч поступово і не дуже сміливо намагалися дискутувати про наявність і реалізацію власних прав, про хабарництво в освіті та медицині, про невід’ємні права та необхідне облаштування міста до потреб людей з обмеженими можливостями, а ще про громадські туалети та їх доступність.


2го червня цей же проект був презентований представникам Мережі центрів європейської інформації, які зібралися в Кременчуці для обговорення поточної та подальшої діяльності центрів та Мережі. Представникам ЦЄІ та партнерських організацій пощастило більше ніж школярам, бо вони могли поспілкуватися на суботній зустрічі не тільки з Танею Волівецькою, а й ще з однією кременчуцькою героїнею – Оленкою Бабич. Також в зустрічі приймала участь представниця Ради Мережі ЦЄІ, Оксана Бондар з Вінниці, яка поділилася з присутніми враженнями від презентацій цього проекту в інших містах України. Глядачі з різних куточків України непримусово задумалися над однією з європейських цінностей та можливістю реалізації подібних мережевих проектів.


Загалом презентації вже відбулися в Луганську, Вінниці, Хмельницькому, Сумах, Чернівцях, Кіровограді, Львові. Також планується презентація проекту в Європейському містечку в Києві.


Кому не пощастило потрапити на презентацію та отримати бажану збірку життєвих історій, той може ознайомитися з брошурою в електронному варіанті на порталі Мережі центрів європейської інформації http://ukrcei.org/ 

Організатори та учасники проекту щиро дякують:
  • Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді у Кременчуці за співпрацю, розуміння і підтримку
  • Галереї QБ за гостинність і відкритість до ініціатив
  •  Героям історій за оптимізм та прагнення до успіху
Довідка:

Брошура видана в рамках проекту «Моя незалежність: двадцятирічні про права людини в 20-річній Україні», що реалізовується благодійною організацією «Центр освітніх ініціатив» зі Львова. 

Проект здійснено за підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні.

Історії про героїв підготували п’ять груп, що представляють:
  • Громадську організацію «Кременчуцький інформаційно-просвітницький центр «Європейський клуб» (Полтавська область);
  • Луганську спеціалізовану школу № 11;
  • Одеський національний університет ім.І.Мечникова та Центр дитячої і юнацької творчості;
  • Раду школярів міста Кам’янця-Подільського «Нова генерація лідерів» (Хмельницька область);
  • Чмирівський навчально-виховний комплекс «Школа-гімназія» (Луганська область).
Допомогу в організації презентацій надає Мережа центрів європейської інформації України.
Переглядів: 929 | Додав: CUPitoshka | Рейтинг: 0.0/0