Вітаю Вас, Гость
Головна » 2013 » Листопад » 10 » Рабство, підліткова злочинність та успішні роми – і все це про права людини
23:53
Рабство, підліткова злочинність та успішні роми – і все це про права людини

Три покази на різних локаціях – так почався Мандрівний фестиваль документального кіно про права людини Docudays.UA в Кременчуці. Школярі, студенти, юристи, психологи, активісти студентського самоврядування й нудьгуюча протестна молодь відвідали перші понеділкові покази. Показували, говорили, грали у форум-театр й знов говорили, пили чай і сперечалися, іноді мовчали, а іноді стримували себе, щоб не говорити забагато. Але про все трохи детальніше.

 

Мажори, міліція та безвідповідальні батьки

11 листопада у КрНУ ім. Михайла Остроградського відбувся показ та обговорення фільму «Діти за гратами». Студенти-юристи та психологи міркували про особливості правосуддя щодо підлітків, причини та наслідки підліткових правопорушень, власне розуміння злочину і кари. Ідеї експертів про необхідність реформування правосуддя щодо неповнолітніх були сприйняті по-різному. Хтось погоджувався, що ув’язнення малолітніх злочинців мало сприяє їх перевихованню, хтось пропонував, навпаки, посилити суворість покарання, щоб налякати потенційних правопорушників. Багато присутніх говорили, що у фільмі не вистачає ще однієї причетної сторони – родин неповнолітніх правопорушників. Говорили про те, що бесіди міліціонерів зі школярами у звичному вигляді не мають сенсу, тому що учні не довіряють дорослим. Хтось пропонував частіше «крутити» подібні фільми по телевізору, хтось покладав усю відповідальність на сім’ю, хтось – на державу. Хтось бідкався, що не виходить знайти правильну відповідь на складні питання. Одним словом, обговорення «зачепило» аудиторію і показало, наскільки по-різному можна сприймати поняття добра і зла.

«Злі люди порушують наші права»

Ще один закритий показ того ж дня відбувся в кременчуцькій школі № 28. Школярі самі зібрали аудиторію бажаючих, самі собі обрали фільм, презентували його та фестиваль (як могли) й вели обговорення. Дивилися фільм шведських режисерів Давіда Ароновіча та Ханни Хейльборн «Раби». Ця непроста історія дитячого рабства надихнула глядачів на переосмислення власного життя та можливостей. Говорили про права людини, про свободи й обов’язки, про невід’ємні права, про визначення рабства та його можливі прояви в Україні, про те, навіщо взагалі ті права людини існують й навіщо їх знати. Треба визнати, що молодим лідерам було важко зрозуміти, навіщо ми дивилися цей фільм й що він має спільного з Україною, але вони дуже намагалися не зганьбити честь школи.

«Президент України – ром! Прікінь?»

Закінчився перший день фестивалю відкритим показом короткометражної стрічки Романа Бондарчука «Ромська мрія». Одразу після фільму запала мовчанка й здавалося, що це кінець всьому обговоренню. Аудиторія не знала, як реагувати на побачену картинку. Вирішили розрядити ситуацію форум-театром. Молодь показала шкільну ситуацію, коли новоприбулу дівчинку ромської національності звинувачують у несподіваному зникненні мобільного телефону. Більшість аудиторії прийняла виклик й почала говорити про дискримінацію, суспільні стереотипи, вчительок, віктимну поведінку та віру у власні можливості творення змін. Говорили й про те, чи роми самі роблять свій вибір, про існування в них можливості вибору, про століття дискримінації темношкірих вихідців з Африки, про психологію виживання найсильнішого. Наприкінці вечора розгорілася бурна дискусія із закликами допомагати ромам. Й понеслося… «А хто з вас хоче допомагати ромам?» «А ви, українець, українцю часто допомагаєте?» «А ти регіонал? Нє? Знач, свободівець!»… Але все ж зійшлися на думці, що головне – це звільнити свою (й якимось чином чужі) голови від стереотипів; що всі люди різні, всі заслуговують на повагу. Ром – не означає «коні», «танці», «крадіжки», «а-пазаліті-ручку», українець – не обов’язково «сало», «борщ», «горілка», «москаля-на-гіляку».

Давайте вчитися думати критично й до зустрічі завтра!

* * *

Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини в Кременчуці реалізується Кременчуцьким інформаційно-просвітницьким центром «Європейський Клуб» спільно з Управлінням культури і туризму виконкому Кременчуцької міської ради, ТРК «Візит» та Центральною бібліотекою для дітей ім. І.Ф. Торубари.

 

Переглядів: 1070 | Додав: CUPitoshka | Рейтинг: 0.0/0