Вітаю Вас, Гость
Головна » 2014 » Серпень » 27 » «П’ятак» у Придніпровському парку стає місцем інтелектуального відпочинку
10:31
«П’ятак» у Придніпровському парку стає місцем інтелектуального відпочинку

22 серпня 2014 ми провели соціальний освітній експеримент, який назвали "Лабораторія "Незалежність". Для розвитку міста вирішили залучити його громадян до розробки візії культури й інтелектуального дозвілля. 

Що було?

 «Art-БаrCamp». Неформальна конференція, організаторами якої були її учасники. Баркемп був відкритий для всіх творчих і активних людей, яким є чим поділитися з оточуючими. Нам вдалося зібрати художників, хендмейдерів, історичних реконструкторів, літераторів і навіть представників IT. Кожна група обговорила своє бачення культури і запропонувала власні проекти. Вони виявилися різноплановими, а часом і неочікуваними: від спортивних і танцювальних фестивалів до «дикунських» таборів на природі. Наступним етапом став «Пошук майбутнього» культури міста. Учасники розміщували свої проекти на імпровізованому календарі «Культурне бачення Кременчука – образ бажаного майбутнього». Активно говорили про те, що і хто заповнює культурний простір нашого міста. Як, з огляду на сучасні реалії, культурний простір має розвиватися. Яким ми хочемо бачити культурне середовище Кременчука.

До нас приєдналися відомі в Україні книговидавці та громадські діячі – Брати Капранови. «Вуличний університет» від Братів Капранових стосувався України, Майдану, війни і нашого суспільства. Лекція так і називалася – «Війна і ми». Що повинні і можуть робити люди, коли війна йде зовсім поруч? Як повинна виглядати життя громади в таких умовах? Чи залишається місце для культури під час війни? Ми слухали, запитували, думали ... Книги з автографами стали підручниками.

Останньою частиною програми стало «Кіно під зірками». Документальні фільми Датського інституту кіно із серії «Cities on Speed​​» про успішні історії розвитку міст, про роль культури і особистостей в цих позитивних змінах. Наша стратегія і бачення проекту були озвучені публічно: Ми хочемо разом розвивати наше місто, регіон, Україну, робити життя цікавим. Ми хочемо вчитися думати і діяти самостійно.

Які результати?

Вперше в Кременчуці громадяни могли висловити своє бачення культури, сформувати запити і потреби розвитку. Важливою стала форма проведення, коли кожен учасник міг бути почутим. Всі напрацювання узагальнені і передані Управлінню культури міськвиконкому для формування культурної політики міста в 2015 році.

Виступ експертів – Братів Капранових – активізував бажання громадян читати сучасну літературу, думати, брати участь у житті міста і країни.

Ідея з Університетом під відкритим небом + перегляд фільмів здатні об'єднувати громадян, розвивати, а головне – вчити приймати рішення, відстоювати свої переконання та створювати комфортне середовище власними зусиллями, не чекаючи, що це зробить хтось інший.

 

*******

Проект реалізує Кременчуцький інформаційно-просвітницький центр «Європейський клуб» за підтримки ЄВРОПЕЙСЬКОГО ФОНДУ ДЕМОКРАТІЇ https://www.democracyendowment.eu 

Переглядів: 948 | Додав: OlegO | Рейтинг: 0.0/0