Вітаю Вас, Гость
Головна » 2013 » Травень » 26 » Македонія… А де це? Щоденні екодії… А як це?
15:35
Македонія… А де це? Щоденні екодії… А як це?

Моїй бабці 71 рік. Я рідко до неї приходжу (бо не знаю, про що говорити), але неймовірно її люблю. Вона вже майже звикла до мого зовнішнього вигляду (хоча ще досі іноді питає, коли ж я обріжу свої коси), незаміжжя і дивної роботи. По поверненню з міжнародного обміну «F.O.C.U.S.: Globe», що відбувався в Македонії з 13го по 20 травня, була я в гостях у бабці й вона мене спитала: «Ну що там, Альонушка? Які там люди? Чорні? Білі?», - кажу: «Та, бабцю, такі й як у нас – різні». На що моя бабця видає: «От і я скільки їздила думаю, що всі люди однакові. В будь-якому випадку всі ми люди…». Моїй бабці 71 рік, а вона шарить, що таке толерантність, хоч і не знає цього слова. За це я її люблю J

 

Але про обмін, і про Македонію. Перше, що кидається в очі, як тільки-но прилітаєш – маки. Всюди. Навколо аеропорту. В місті, поза містом. Цілі поля вкриті магічними квіточками. «От так би взяти і бігти по цьому полю…» - казала моя супутниця. А сама столиця македонська – неймовірною кількістю гігантських статуй, фонтанів, бруднющою річкою Вардар, двоповерховими автобусами та великою кількістю крамниць з суконьками «па-багатому» в камінні.

Але не для того ми приїхали сюди. Міжнародний молодіжний обмін «F.O.C.U.S.: Globe» мав на меті зібрати небайдужих до глобальної (та й локальної) екологічної ситуації молодих людей з 6 країн – Болгарії, Латвії, Македонії, Сербії, Уельсу та України (а зважаючи на глобалізацію і постійну міграцію, були на обміні й представники Польщі та Італії, забігали волонтери з Чехії, Словаччини та Сполучених Штатів). Й протягом тижня більше трьох десятків молодих небайдужих інтегрувалися й намагалися знайти спільну мову (такий собі слов’янський мікс з англійським акцентом), презентували себе й дізнавалися нове про різні народи і культури, досліджували місто звичайними й специфічними методами (прогулянками містом та грою-квестом по Скоп’є), милувалися чарівною природою й намагалися зробити її ще й чистою (подорож до каньйону Матка та день прибирання на горі Водно), а ще багато розмовляли про екологію, сталий розвиток, екологічні ситуації й особливості у власних країнах, екологічні акції й виховання екологічного мислення, пермакультуру (Permaculture) й пропонували маленькі щоденні дії, які могли б зменшити наш власний вплив на екологію планети.  

Ось деякі з пропозицій:

ü  Закривайте воду (при чищенні зубів, наприклад)

ü  Під час купання не відкривайте воду на повну

ü  Стискайте пластикові пляшки

ü  Розділяйте сміття

ü  Замість пластикових кульків використовуйте бавовняні торби

ü  Не викидайте батарейки разом з іншим сміттям

ü  Використовуйте енергозберігаючі лампи

ü  Використовуйте громадський транспорт / велосипед / ходіть пішки

ü  Не купуйте воду, якщо можете взяти її з дому

ü  Не купуйте речі, які вам не потрібні

ü  Вимикайте всі електроприлади, якими не користуєтеся

ü  Купуйте від місцевих жителів, а не в супермаркеті

ü  Не кип'ятіть води більше, ніж потребуєте

ü  Не поспішайте викидати речі – їх можна полагодити, купуйте second-hand

ü  Поширюйте ідеї екологічного мислення

ü  Діліться речами (Sharing is caring J)

ü  Не беріть квитанції в банкоматах

ü  Отримуйте рахунки по електронній пошті

ü  Читайте новини в Інтернеті

ü  Використовуйте екологічне паливо

ü  Садіть дерева

Ці маленькі поради не є заповідями, але в світі, де помах крила метелика може змінити світ, можливо саме такі штуки допоможуть нам зберегти нашу планету від нас.

Для більшості учасників це був перший досвід подібної міжнародної співпраці в інтернаціональній команді. Й ось деякі враження учасників:

Тетянка Коваль: «F.O.C.U.S. Globe» в Македонії – це мій перший обмін. Від нього я очікувала цікаво та корисно проведеного часу. Мої сподівання справдилися, і це було чудово. Гармонійно поєднані складові роботи, відпочинку, вільного часу та подорожей + приємна компанія створили атмосферу комфорту та доброзичливості, що заряджають енергією та новими ідеями на довгий час.Пізнавальні воркшопи, ігри, обговорення та дискусії не лише на екологічну тематику, але й про повсякденне життя в різних країнах розширюють кругозір та покращують розуміння світу загалом. Також це було чудовою нагодою поспілкуватися з цікавими людьми та знайти нових друзів з різних куточків Європи.Протягом 7 днів спілкування та спільної діяльності з жителями різних країн я набула багаж досвіду і нових знань, які надихають на нові проекти та активність. І, звичайно, сподіваюся, що це лише початок =)»

Оленка Дудко: «F.O.C.U.S.: Globe» був моїм першим молодіжним обміном та, дуже сподіваюсь, не останнім :)Завдяки цій програмі я змогла познайомитись з молодіжними лідерами з багатьох країн, обмінятись досвідом, знаннями, культурою. Цікаво також, що все це відбувалось шляхом неформальної освіти. У мене також купа позитивних вражень від країни, звичаїв, різноманітних екскурсій до каньйонів, гір, печер тощо.Це чудова можливість провести час приємно та з користю:)»

Тож запрошуємо приєднатися до групи екс-учасників обмінів й незважаючи на те, що програма «Молодь в дії» завершує своє існування, все ж таки спробувати цю можливість кооперації з молоддю різних країн світу. Чекайте, скоро оголосимо набір на декілька обмінів J

Наша фан-сторінка на фейсбуці: http://www.facebook.com/FocuseGlobe - Приєднуйтеся!

***

Молодіжний обмін "F.O.C.U.S: Globe", ініційований македонською ГО Mladiinfo FEJS МК в партнерстві з Кременчуцьким інформаційно-просвітницьким центром «Європейський клуб», IYACBulgaria, Youth for Society (Latvia), GloballoveYouthTrust (UnitedKingdom), PirotEPublika (Serbia), відбувся за підтримки Європейської комісії в рамках програми ЄС «Молодь в дії». Його мета – надати можливість обговорити питання сталого розвитку міських екосистем, підвищити обізнаність молоді щодо глобальних проблем, таких як охорона навколишнього середовища та впровадження ідей сталого розвитку, які впливають на їхнє повсякденне життя і спільне розуміння екології планетарних змін, через навчання й пізнання інших країн і їхніх культур.

Переглядів: 1059 | Додав: CUPitoshka | Рейтинг: 0.0/0