Вітаю Вас, Гость
Головна » 2013 » Листопад » 14 » «Корови без ГМО» в Позі Євро
00:11
«Корови без ГМО» в Позі Євро

Четвер – це всього один день до п’ятниці. В Кременчуці четвер 14го листопада видався сповненим документальними фільмами. 6 показів для різних аудиторій та на різну тематику. Ще й інсталяція нової фотовиставки про екологію та власний вибір.

 

«Коза без ГМО»

В нашому суспільстві існує дещо упереджене ставлення до студентів ПТУ. Ми це сьогодні перевіряли J Перші два сьогоднішніх покази відбулися для студентів Кременчуцького професійного училища № 26. Дивилися «Край електросміття» - «мовчазний» фільм-замальовку про утилізацію електронних відходів шляхом прямого спалення в столиці Гани Аккрі. Аудиторії молодих майбутніх кухарів, крановиків, столярів було важко. Але, незважаючи на це, молодь вела доволі активну дискусію про утилізацію власного електронного та побутового сміття, про бурю негативних емоцій, яку викликав цей фільм, про побудову сміттєперобного заводу в Кременчуці, про те, що робити й навіщо показувати простим смертним цей фільм, якщо вони не можуть придумати рішення цієї проблеми, про відсутність контейнерів для відсортованого сміття, про методи впливу на систему та захисту власних прав, про адвокасі та лобіювання, про те, що ми самі обираємо людей при владі, про те, що наші голоси не рахуються і як зробити, щоб рахувалися. Не обійшлося й без розмови про революції. Найбільшим враженням від вранішніх показів стало ставлення майстрів до своїх учнів. Виявилося, що сидіти на якійсь пристройці не нормально, зате нормально, коли викладачка голосно в аудиторії розмовляє по телефону й заважає вести обговорення зі своїми підопічними. Ну і класика жанру: «Хто не хоче вчитися, буде отак в коробках холодильникових жити! – Тю, ну й шо. Зато худоба є!»

«Рабы должны работать»

В дитячій бібліотеці сьогодні був вільний день, тобто бібліотекарі не зганяли школярів, щоб долучити їх до прекрасного. А прекрасним сьогодні на цій локації був анімаційний фільм «Раби». Ця вражаюча документальна історія рабства в сучасному світі не залишила жодного байдужого в залі й дала поштовх до довгої дискусії. З невеликою кількістю глядачів вийшла дуже душевна розмова про права людини (якщо розмова про права людини може бути душевною J), про оксиморон  «добровільне рабство», про державність, революції, власний вибір, свободу, залежності й інші філософські речі.

«Та вони ж усе роблять не так!» Обговорення припущень та стереотипів майбутніх педагогів

Педагогічне училище зустріло фестиваль ґрунтовно. Для кращого розуміння контексту, мети та історії фестивалю докудейз були надруковані буклетики. 23 майбутні вчителі початкових класів сприйняли фільм "Ромська мрія" завзято. Вже на титрах почали емоційно говорити про необхідність регулювати кількість дітей у родинах, митися і вчитися. Не забули згадати про державу, яка комусь щось повинна... у фіналі ж дійшли висновку, що головне залишатися хорошою людиною, мати мету і намагатися бути щасливим за будь-яких умов.

Знову мрії про свободу… від думання

У ЗОШ №22 сьогодні теж дивилися «Ромську мрію». Здавалося б, у мікрорайоні, що межує з місцями проживання ромів, фільм має викликати інтерес. Але якось не склалося… Школярі перемовлялися, частувалися сухариками та з нетерпінням чекали, коли вже їх відпустять. Чомусь усі дуже раділи танцям на екрані, намагалися наслідувати рухи. Навіщо дивилися фільм, залишилося під питанням.

 Як знайти позу євро за три години?

Альманах «Поза Євро» зібрав на вечірній перегляд близько 20 людей різного віку, професій та переконань. Мужньо витримавши вибрики техніки, яка чомусь не хотіла відтворювати диски, кіномани таки побачили усі 10 фільмів. Не всі витримали до кінця, бо було таки досить пізно, але кожен міг знайти щось до душі.  Легендарна поза євро, у якій стояла якийсь час уся Україна, залишилася до кінця непізнаною.

Приходьте завтра на революційний фільм «Від шепоту до крику», може, там усі пози з’ясуються, а мрії здійсняться ;-)

* * *

Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини в Кременчуці реалізується Кременчуцьким інформаційно-просвітницьким центром «Європейський Клуб» спільно з Управлінням культури і туризму виконкому Кременчуцької міської ради, ТРК «Візит» та Центральною бібліотекою для дітей ім. І.Ф. Торубари.

 

Переглядів: 969 | Додав: CUPitoshka | Рейтинг: 0.0/0