Вітаю Вас, Гость
Головна » 2012 » Квітень » 26 » Інтелігенція - рушій історії: нагородження переможців ІІ туру конкурсу
15:35
Інтелігенція - рушій історії: нагородження переможців ІІ туру конкурсу
Конкурс пошукових і творчих робіт «Україна в Європі, Європа в Україні: очима молоді» вдруге  проводився товариством «Український Народний Дім в Чернівцях» та Центром Європейської  «Буковина – Європа». Конкурс підтримала Європейська програма Міжнародного фонду "Відродження”. Метою конкурсу є підвищення рівня обізнаності молоді щодо історико-культурної приналежності України, її окремих регіонів та міст до Європи.


Роботи розкривають наступні теми:
- європейські культурно-історичні та торговельно-економічні зв’язки регіонів України;
- загальний розвиток історії та культури регіонів України в європейському контексті;
- внесок представників України в розвиток європейської культури та представників інших країн Європи в історію України, її регіонів і окремих міст.

У 2011-2012 рр. в конкурсі взяли участь близько 500 осіб з різних  регіонів України. Учасниками конкурсу стала учнівська та студентська молодь віком 16-25 років з різних регіонів України. Обласні тури конкурсу проходили в 10 областях: Дніпропетровській, Запорізькій, Кіровоградській, Миколаївській, Одеській, Херсонській, Черкаській, Чернівецькій, Полтавській областях та АР Крим. На відкритий конкурс у Чернівецькій області подали роботи також учасники тих областей, у яких не проводились обласні тури – Київської, Вінницької, Хмельницької, Донецької.

З 12 січня по 23 лютого 2012 року організацією  та проведенням обласних турів конкурсу займались Центри європейської інформації у наступних містах: Дніпропетровськ, Запоріжжя, Кіровоград, Кременчук, Миколаїв, Херсон, Чернівці, а також партнерські громадські організації.
 
Переможці обласних етапів конкурсу змагались між собою у м.Чернівці 25-27 квітня 2012р. У підсумковому заході взяли участь представники 10 областей України

25 квітня учасники прибули до м.Чернівці. Під час першого дня відбулось знайомство між собою, а також переможці обласних турів відвідали Український Народний Дім, Центр Європейської інформації «Буковина-Європа» та взяли участь у екскурсії містом.

26 квітня 2012 року в м. Чернівці в блакитній залі центрального корпусу Чернівецького Національного Університету імені Ю. Федьковича відбулось безпосередньо змагання. Кваліфікована конкурсна комісія розглянула 14 презентацій та визначила найкращі. Складність роботи комісії пов’язана з високим рівнем підготовки конкурсантів. Строге журі прийняло рішення про відзначення 6 презентацій:


І місце – Вершиніна Аріна (м.Дніпродзержинськ Дніпропетровської області), яка представила роботу «Внесок інтелігенції Польщі в розвиток м. Дніпродзержинськ» (історія в особистостях кінця ХІХ-початку ХХст.);


ІІ місце – Жиденко Дар’я  (м.Миколаїв) «Європейський маршрут по-миколаївськи»(політико-економічний аспект) та група учнів Чернівецького ЗНЗ №41 «Буковинська складова європейської культури»;


ІІІ місце – Монеску Руслан (с.Михальча, Сторожинецький район Чернівецької області),

Шевченко Борис (м.Кіровоград), Західна Європа — Кіровоградщина: історичні підвалини співробітництва


А також відзначено роботу Михальчука Василя «Дослідження історії Кременчука за видовими листівками та фотокартками випущеними наприкінці XIX, на початку ХХ ст.» «За оригінальність дослідницького підходу».

До складу конкурсної комісії увійшли:


  • Старик Володимир Петрович, голова конкурсної комісії, голова товариства «Український Народний Дім в Чернівцях»
  • Федорова Тетяна, представник Кіровоградського ЦЄІ, Кіровоградська ОУНБ,
  • Моісеєва Наталя, представник Миколаївського ЦЄІ, заступник директора Миколаївської ОУНБ,
  • Целіщева Олександра, центр регіонального розвитку «Топ-Кая»,
  • Посельський Володимир, віце-президент міжнародної громадської організації «Україна в Євпропі» (Париж, Франція),
  • Довгань Марія Михайлівна, керівник ЦЄІ «Буковина-Європа», заступник директора Чернівецької ОУНБ,
  • Ротар Наталія Юріївна, доктор політичних наук, професор кафедри політології та державного управління,  заступник директора НДІ Європейської інтеграції та регіональних досліджень ЧНУ імє. Ю.Федьковича,
  • Смолдирєва Тетяна Петрівна, директор радіо «Буковина», заслужений журналіст України, Член спілки журналістів України.

27 квітня 2012 року учасники продовжили спілкування та обмін враженнями під час ознайомчої поїздки в м.Хотин та м.Кам'янець-Подільський. А також відвідали дві фортеці та  на власні очі побачили місця, які стали одними із об’єктів досліджень в рамках конкурсу. 
Переглядів: 1047 | Додав: CUPitoshka | Рейтинг: 0.0/0