Вітаю Вас, Гость
Головна » 2013 » Листопад » 18 » Фестивальні вихідні 2013
22:35
Фестивальні вихідні 2013

         Субота та неділя фестивального тижня в Кременчуці були наповнені не тільки показами якісного документального кіно, але й додатковими заходами, такими як «Жива бібліотека» та форум-театр. А ніч документального кіно зібрала найбільшу кількість «добровільних» глядачів цьогорічного Мандрівного міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA в нашому місті.

 

              16го листопада в Кременчуці відбулася перша «Жива бібліотека» для усіх бажаючих. В першому каталозі можна було побачити лише 4 книжки: священник греко-католицької церкви, представниця субкультури, адвокат і правозахисник з Асоціації УМДПЛ, один з викладачів серії лекцій «Ти і міліція». Читачів, які хотіли поспілкуватися з книжками, було не так уже й багато. Але чай і тепла атмосфера сприяли приємному душевному спілкуванню. Тож усі читачі отримали відповіді на більшість своїх запитань, а книжки поділилися власним досвідом.

          Ніч документального кіно тішила повну залу глядачів Простору ідей документальними анімаціями з програми DOCU/ANIMA, латвійською історією взаємин між режисером та її героєм –  стрічкою «Документаліст», а на останок демонструвався фільм «Незграбною ходою» – історія художниці, яка відмовляється жити в Системі. З відгуків: «Приємно вразила головна героїня фільму. Замість повернутої на чудернацькій ідеї жінки-самітниці я побачила цілісну особистість, яка власноруч творить своє життя та світ навколо себе такими, як хоче їх бачити. Зовнішня та внутрішня краса сходяться в неймовірному танку, додаючи щастя в моє життя».

         Заключний день фестивалю, неділя 17го листопада, мав би вразити Кременчук форум-театром. Але схоже, що Кременчук задовольнився цією формою вирішення проблем на відкритті Мандрівного фестивалю Docudays UA. Наші актори не розчарувалися, а влаштували столярну майстерню в Просторі Ідей і робили перші кроки у перетворенні старих стільців зі смітника на витвори мистецтва. Завершив фестиваль вечірній показ фільму Олександра Течинського про приїзд брацлавських хасидів до Умані «Сери та сеньйори» зібрав як постійних глядачів Мандрівного фестивалю, так і жителів міста, які намагалися не втратити останній шанс насолодитися документальним кіно. Після фільму говорили про новий рік, вміння торгуватися, про толерантність та відсутність жінок у фільмі. Найбільшим запитанням лишилося: «Що в коробках?»

          За цей фестивальний тиждень відбувся 21 показ на різних майданчиках (у Просторі Ідей, дитячій бібліотеці ім. І.Ф. Торубари та 8 навчальних закладах міста), більше 800 глядачів переглянули 18 документальних фільмів, познайомилися з техніками форум-театру та «Живої бібліотеки», творцями документального кіно й між собою, а нам не заборонили жодного показу J. Сподіваємося, що наступного року Мандрівний міжнародний фестиваль Docudays UA в Кременчуці набере більше обертів й ще краще сприятиме поширенню знань про права людини в нашому місті.

 

* * *

Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини в Кременчуці реалізується Кременчуцьким інформаційно-просвітницьким центром «Європейський Клуб» спільно з Управлінням культури і туризму виконкому Кременчуцької міської ради, ТРК «Візит» та Центральною бібліотекою для дітей ім. І.Ф. Торубари.

Переглядів: 909 | Додав: CUPitoshka | Рейтинг: 5.0/1