Вітаю Вас, Гость
Головна » 2013 » Травень » 26 » Десант в ОВІР
13:06
Десант в ОВІР

«А давайте всі будемо по черзі ходить в ОВІР і питатися скільки коштує оформлення закордонного паспорту. Потім поділимося враженнями» – якось так виглядає висновок першої зустрічі про мобільність, закордонні паспорти та ціни на них.

 

23го червня в «Просторі ідей» зібралися небайдужі до теми закордонних паспортів: в когось його (бажаного паспорту) немає, комусь не хочеться платити 600 гривень, бо ходять чутки, що мало би бути менше, хтось вже має паспорт і не знає, що з ним тепер робити.

Близько 20 людей ділилися власним досвідом оформлення закордонних паспортів, говорили про намагання з’ясувати, які документи потрібні для оформлення цього документу, що таке мобільність загалом і навіщо вона потрібна. Питання, що звучали, виглядають приблизно так: Як взяти письмову довідку про те, за які послуги платить отримувач закордонного паспорту? Як і де оформити закордонний паспорт дешевше? Кого залучити до вирішення проблеми корупції? Обговорювалася й «свіжа» Постанова КМУ № 185, що вступила в силу в березні 2013го року, згідно якої до переліку документів для отримання закордонного паспорту входять: 1) заява-анкета (надає і заповнює працівник ДМС); 2) паспорт громадянина України; 3) свідоцтво про народження (у разі оформлення паспорта для виїзду за кордон вперше); 4) квитанція про сплату мита. А вартість оформлення закордонного паспорту складає: за 30 днів – 170 грн, за 10 днів – 340 грн (http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/185%D0%B0-2013-%D0%BF/paran565#n565).

Присутнім хотілося не просто поговорити, але й зробити якісь конкретні кроки на шляху виправлення цієї ситуації. Тож домовилися, що кожен бажаючий сходить в місцеве представництво ДМС й спробує дізнатися (в письмовому вигляді або у вигляді запису на диктофон працівника ДМС), скільки коштує виготовлення закордонного паспорту. А ділитися враженнями будемо 28го числа, на наступній зустрічі про молодіжну мобільність і можливості, які відкриває наявність закордонного паспорту.

Обіцяємо присутніх живих доказів – учасників міжнародних програм.

***

Проект "Дні Європи в Україні - 2013” Товариства "Український Народний Дім в Чернівцях" та Мережі Центрів європейської інформації України (http://ukrcei.org) реалізовується за підтримки Європейської програми Міжнародного фонду "Відродження”. Проект передбачає проведення Днів Європи у травні 2013 року у регіонах України з фокусуванням на дискусіях про європейські цінності, зокрема, тематиці прав людини та громадянської активності.

Переглядів: 953 | Додав: CUPitoshka | Рейтинг: 0.0/0