Вітаю Вас, Гость
Головна » 2012 » Травень » 19 » День Європи у Кременчуці: Європейські цінності чи українські письменники?
15:50
День Європи у Кременчуці: Європейські цінності чи українські письменники?
19 травня 2012 року Кременчук удруге відсвяткував День Європи на загальноміському рівні. Свято у Придніпровському парку тривало майже цілий день, з 14 до 21 години, об’єднавши навчальні заклади, громадські організації, міську владу, жителів та гостей міста.

Фото Тетяни Гбур

Щороку українські громадські організації, а останнім часом і органи місцевого самоврядування, проходять неформальну перевірку на «совковість» і готовність вступу до ЄС. Звісно мова йде про святкування Дня Європи. І те, чим це свято загальноміського масштабу відрізняється від Дня міста, молоді, машинобудівника, Конституції, Незалежності тощо.

Цього року в Кременчуці був дійсно День Європи. Бо дійство в Парку культури і відпочинку «Придніпровський» почалося вже о 14й годині. А тривало святкування аж до 21ї. Незважаючи на побоювання організаторів та невтішні прогнози синоптиків, дощ не завітав до міста. А всі учасники квесту «Кроками світових геніїв» вийшли «сухими» з непростих завдань, приготованих організаторами, та збагатилися знаннями про відомих кременчужан. Цікаво, що в заході брали участь не лише школярі та молодь, а й люди старшого віку, завжди молоді душею. Відома українська письменниця Наталя Лапіна, яка, до речі, разом зі своїм онуком виборола 2е місце, так охарактеризувала дійство: «Ох, нехилый квест». 3 команди-переможці квесту отримали в подарунок настільну гру «Кроками світових геніїв», розроблену спільно з Клубом любителів настільних ігор «Рандом». Цю гру, як і багато інших, учасники та гості святкування могли протестувати на святі в парку разом із «професійними» любителями настільних ігор.

Цікавими були не лише завдання, а й антуражне наповнення контрольних точок квесту. Справжнє місце розкопок, влаштоване Кременчуцьким краєзнавчим музеєм, казкові герої від театру-студії «Арлекін», золотаві хлопці-статуї, неперевершений режисер Троїцького театру Сергій Ситник, який у креативній формі організував залучення коштів на відбудову театру в Кременчуці. А також джем-сейшн від кременчуцьких музикантів та творча майстерня «Діалог між поколіннями», в якій прийняли участь може і не всі студентки Університету третього віку, але ті, що долучилися залишилися задоволені: «Нам дуже сподобалося. Ми розкажемо своїм подругам про це, і в наступному році нас буде набагато більше».

Елемент середньовічної Європи привнесли на свято військово-історичні клуби «Онуки Сварога» та «Сокіл». Хлопці в обладунках, що влаштували декілька показових боїв, та дівчата в чарівних сукнях, що безумовно асоціювалися з Європою: «А шо то таке? – Та це ж європейський одяг! Сьогодні ж День Європи» (з підслуханої розмови на лавочці між двома бабусями, коли дівчата проходили поряд тої самої лавочки).

Близько 18ї години відкрилося наметове містечко, що розкинулося в безпосередній близькості від літньої сцени. Було там різне: національні товариства (Німеччини та Азербайджану), шкільні європейські клуби, виставки виробів, зроблених своїми руками, польська громада, що співала польських пісень часів ПНР, гучна музика, делегація з міста-побратима Бидгощі та літераторів з Києва, феєричне завершення велопробігу та передача грамоти про запис в книзі рекордів України Кременчуцькому туристичному клубу, вікторини, європейський боді-арт, який уже традиційно був найпопулярнішим тощо. Одним з головних музичних подарунків мешканцям міста до Дня Європи був виступ муніципального хору «Славутич», що запалював публіку народними піснями та танцями.

Завершилося свято за темряви, кульки були невчасні, тож всі просто по-англійськи розійшлися. Обмірковуючи день сьогоднішній, європейський, і рік наступний. Роботу над помилками зробимо пізніше…


***

Організатори свята: Кременчуцька міська рада в співпраці з навчальними закладами міста та громадськими організаціями.

Організатори квесту: Управління культури і туризму спільно з Кременчуцьким інформаційно-просвітницьким центром «Європейський клуб». Партнери: Кременчуцький краєзнавчий музей, Кременчуцька дитяча музична школа № 3, Кременчуцька дитяча художня школа, Університет третього віку, Центральна бібліотечна система ім.О.М. Гоголя.

Метою проекту «Кроками світових геніїв» - унікальний туристичний маршрут Кременчуком», що здійснюється  Кременчуцьким інформаційно-просвітницьким центром «Європейський клуб» за підтримки Європейської програми Міжнародного фонду «Відродження», є сприяння формуванню іміджу Кременчука, як міста європейських коренів, через залучення громадськості до ознайомлення з культурною та історичною спадщиною, пов’язаною з життям та діяльністю особистостей, відомих в Україні та Європі, шляхом розробки нового унікального туристичного маршруту у вигляді настільної гри «Кроками світових геніїв» та туристичного буклету.
Переглядів: 1315 | Додав: CUPitoshka | Рейтинг: 0.0/0