Вітаю Вас, Гость
Головна » 2013 » Червень » 8 » День Європи по-кременчуцьки: розмови про мистецтво та мистецтво розмов
12:20
День Європи по-кременчуцьки: розмови про мистецтво та мистецтво розмов

Дні Європи у Кременчуці розтягнулися на другу половину травня 2012 року та включали, крім європейського кварталу у міському парку, перегляди фільмів і дискусії.


Цьогорічне відзначення Дня Європи відрізнялося від попередніх. Замість одноденного святкування ми влаштували серію тематичних заходів для того, щоб обміркувати європейські цінності  та усвідомити їх значимість. Тож друга половина травня проходила під вже знайомим гаслом – «Я поділяю європейські цінності». Партнером проведення Днів Європи в Україні 2013 виступив Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини «DOCUDAYS».

Наша програма з відзначення Днів Європи у «Просторі ідей» почалася  16 травня показом документального фільму-альманаху «Відкритий доступ» та web-зустріччю з головним режисером Володимиром Тихим. Міські активісти, журналісти та молодіжні лідери обговорили актуальні для нашого міста теми закриття шкіл, транспортного сполучення, закритості влади. Дискутували також навколо теми лідерства та готовності брати ініціативу на себе. Чи не вперше в історії в обговоренні разом брали участь представники праворадикалів та молодіжних рухів правлячої партії.


16 травня місто святкувало День Європи у європейському кварталі. Чого тут тільки не було: вироби учнів навчальних закладів від бутербродів до програмованого робота, ляльки в європейських національних костюмах, вірші місцевих та європейських поетів, купи літератури та яскраві стенди. Ми представили результати нашої діяльності, інформували відвідувачів про освітні можливості у ЄС, проводили вікторини та анкетування про потреби молоді, надали можливість перевірити знання іноземних мов у мовній школі. Незмінною популярністю користувався боді-арт-намет, де художники малювали на обличчях бажаючих прапори та герби європейських країн. Як завжди на святах, вийшло весело, яскраво, але малосенсовноJ.


Емоційною та насиченою вийшла зустріч 23го червня. В «Просторі ідей» зібралися небайдужі до теми закордонних паспортів: хтось досі не має паспорта, комусь не хочеться платити 600 гривень, бо ходять чутки, що мало би бути менше, у когось є паспорт, а власник не знає, що з ним тепер робити. Усі прийшли до висновку, що паспорт має робитися швидко, якісно і недорого. Хотілося не просто поговорити, але й зробити конкретні кроки на шляху виправлення ситуації. Тож домовилися, що кожен бажаючий сходить у представництво ДМС й спробує дізнатися (в письмовому вигляді або у вигляді диктофонного запису розмови), скільки коштує виготовлення закордонного паспорту. Отриманими результатами добровольці обіцяли поділитися з громадськістю.

28го травня говорили про молодіжну мобільність і можливості, які відкриває наявність закордонного паспорту. Серед присутніх майже всі встигли побувати учасниками міжнародних програм, тож переконувати у перспективах мобільності нікого не довелося. У розмові зясували, що основною передумовою для реалізації амбіції кудись поїхати є бажання. Час, гроші та навіть паспорт – речі другорядні. Учасники розповіли, що і як вони робили за кордоном, поділилися враженнями та порадами, на чому можна зекономити. Також поспілкувалися з волонтеркою Європейської волонтерської служби Іриною Скрипко, яка зараз працює в Німеччині. 

31 травня наші зустрічі закінчилися дискусією «Молодіжна мобільність та патріотизм». Говорили, що таке патріотизм і кого можна вважати патріотом. Чи можна любити Батьківщину, живучи закордоном? Від кого або від чого мають захищати Україну її патріоти? Чим відрізняється патріотизм від націоналізму?


За кілька годин дискусії спільна думка так і не сформувалася. Власне, ми і не ставили за мету знайти однозначну відповідь. Як написала учасниця зустрічі журналістка Лариса Гориславець: «Це в радянські часи все було ясно: патріот шанує минуле своєї держави і пишається нинішніми досягненнями. А як бути молоді сьогодні? Політики переписують історію країни, якщо їх партія при владі, а досягнення, порівняно з упущеними можливостями, втрачають свою вагу. Це українські реалії. А тим часом країни Європи не лише декларують, а розвивають демократичні цінності та діляться досвідом із сусідами». 

Усвідомлюючи, що навіть за кілька тижнів розмов та дискусій неможливо глибоко змінити свідомість людей, усе ж сподіваємося, що кременчуцька молодь набуде корисної звички думати, аналізувати та діяти з користю і з розумом.

 

***

Проект "Дні Європи в Україні - 2013” Товариства "Український Народний Дім в Чернівцях" та Мережі Центрів європейської інформації України (http://ukrcei.org) реалізовується за підтримки Європейської програми Міжнародного фонду "Відродження”. Проект передбачає проведення Днів Європи у травні 2013 року у регіонах України з фокусуванням на дискусіях про європейські цінності, зокрема, тематиці прав людини та громадянської активності.

Кременчуцький інформаційно-просвітницький центр «Європейський клуб» існує з 2008 року. У 2011 році прийнятий членом Мережі Центрів Європейської інформації України. З 2013 року Європейський клуб акредитований для участі у Європейській волонтерській службі програми "Молодь в дії".

Переглядів: 892 | Додав: OlegO | Рейтинг: 0.0/0