Вітаю Вас, Гость
Головна » 2014 » Квітень » 4 » Чи можливі еко-ініціативи в Кременчуці?
15:20
Чи можливі еко-ініціативи в Кременчуці?

Я все життя думала, що Умка – це біле ведмежа з радянського мультику. Й страшенно ревіла, коли він полетів від своєї мами шукати друга. А ось останні тижні два я живу з думкою, що УМКА – це Українська Молодіжна Кліматична Асоціація. Але образ ведмежати з голови не витісняється…

 

До чого це все взагалі? Третього квітня до Простору Ідей завітала з Києва активістка УМКА, юрист Олена Волкова. Як зізналася сама Олена, вона є нашою землячкою, виросла й ходила в школу в Кременчуці, але вчилася й живе зараз в Києві. А там особливо хочеться бути еко-свідомим громадянином нашої нової країни. Олена презентувала діяльність УМКА (вони ж 350.org – Україна) й запропонувала до перегляду фільм про рух Transition. Розповідала активістка про освітні заходи, промоційні та конкретні дії (створення й розкидування насіннєвих бомб, перетворення сірих пром-зон на кольорові, трафаретні розмальовки, просту економію води та електрики, озеленення, організацію екскурсій до маловідомих природніх зон тощо). Фільм «In Transition 2.0» виявився не зовсім про екологію й захист навколишнього середовища від власного впливу. Бо насправді ця мережа займається розвитком стабільних локальних громад. На своєму сайті вони себе описують як благодійну організацію, чия роль полягає в натхненні, заохоченні, об’єднанні, підтримці та навчанні самоорганізованих громад навколо Transition моделі (моделі переходу), створення ініціатив по відновленню стійкості та скорочення викидів CO2.

Після фільму відбулося доволі активне обговорення стрічки й нагальних місцевих екологічних проблем. Говорили  про сонячні батареї й альтернативні джерела електроенергії, про День Землі, як промо-захід, про помідори на одній з лондонський станцій метро, про діджітальні валюти й банк часу, про технологічні розробки місцевих науковців (установки для збирання синьо-зелених водоростей в Дніпрі та вироблення біо-газу), про неправомірні забудови, мохові графіті та можливі еко-активності в нашому місті. До речі, до обговорення в ПІ долучилася через Skype Інна Дацюк, заступниця голови УМКА (так вказано в її профілі на фейсбуці), котра теж мала приїхати на зустріч, але не склалося. Інна мужньо й толерантно відповідала на наші провокативні й неоднозначні питання. Хоча їй, напевно, було не так весело, як нам :) Гості наші київські намагалися спровокувати нас на «народження»/заснування якоїсь нової еко-ініціативи в Кременчуці й пропонували провести майстерні й тренінги для еко-активістів. З’ясувалося, що в нашому місті немає навіть місцевого координатора всесвітнього руху Let’s do it (Зробимо Україну чистою в адаптованому перекладі).

Тож ми поки думаємо, що і як будемо міняти, й чекаємо ініціатив від локальних молодіжних лідерів :) Всім дякуємо й ми ж вас завжди підтримаємо, якщо що.

Про УМКА – https://www.facebook.com/umkaukraine , http://world.350.org/ukraine/umka/

Про Transition – http://www.transitionnetwork.org/

Фільм – http://www.ex.ua/75442881

Зробимо Україну чистою – http://letsdoit.org.ua/

Ми – вул.Чапаєва, 36Б :)

Переглядів: 909 | Додав: CUPitoshka | Рейтинг: 0.0/0