Вітаю Вас, Гость
Головна » 2013 » Листопад » 5 » А в Кременчуці «Вибір – є!»?
16:26
А в Кременчуці «Вибір – є!»?

          «Вибір – є!» - це гасло Х Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA. Кременчук уже втретє приймає фестиваль, поступово привчаючись до непростих та контроверсійних картин. За словами Програмного директора фестивалю Геннадія Кофмана, фестивальні фільми «представляють світ набагато складнішим і багатограннішим, ніж телепрограми. Тому вже традиційно не бажаю приємного перегляду. Хороших нам фільмів і ласкаво просимо в простір Docudays UA».

  

Мандрівний Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA втретє стартував у Кременчуці 5 листопада у Просторі Ідей, розпочавшись із прес-конференції за участі київських гостей – режисера фільму «Губін» Ігоря Чайки та головного героя стрічки Володимира Губіна. Гості розповіли історію створення стрічки, коротку історію млина та його захвату. Поговорили про філософію життя в селі та просто життя, про музичні інструменти та натхнення, жінок, творчість та фестиваль «Млиноманія».

Організатори фестивалю Docudays UA в нашому місті анонсували програму (можна скачати тут) та спеціальні заходи в його рамках. Цього року глядачі вперше отримають нагоду зустрітися з одним з авторів фестивальних фільмів та  задати питання головному герою під час перегляду кінострічки увечері 5 листопада. У рамках фестивалю вечірні кіносеанси відбуватимуться щодня з 11 до 15 листопада о 18-й годині в Просторі Ідей (Чапаєва, 36Б). Денні покази пройдуть о 14.00 у приміщенні Центральної дитячої бібліотеки ім. Торубари 12, 14 і 15-го листопада. Заплановані також унікальні для Кременчука події: у суботу 16го о 14.00 Простір Ідей запрошує бажаючих до зустрічі у форматі «Жива бібліотека», а о 20.00 – на ніч документального кіно та анімації. В неділю 17го листопада о 14.00 любителі нестандартного мислення зможуть обговорити проблеми прав людини під час Форум-театру. Завершить фестивальні дні недільний показ фільму українського режисера О.Течинського «Сери та сеньйори».

 

Цьогоріч з жовтня по грудень 10-й Мандрівний Docudays UA відвідає 22 регіони України. До його програми увійшли фільми-переможці 10 Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA, який відбувся у Києві у березні 2013 р., а також фільми-призери найвідоміших міжнародних кінофестивалів  документального кіно. Фестиваль – неполітичний і некомерційний, тож вхід на всі покази безкоштовний.

Цього року правоосвітні заходи та кінопокази на фестивалі Docudays UA об’єднані спеціальною темою – «Вибір є!». Головна ідея – на прикладі героїв документальних фільмів з різних країн показати українському глядачеві, що у кожного з нас завжди є вибір: змиритися з авторитарним, диктаторським режимом чи боротися за перемогу демократії; виходити на акції протесту чи відсиджуватися вдома, поки протестують інші; вимагати від влади прозорості та відкритості у прийнятті рішень чи давати хабарі; терпіти насильство в сім'ї чи боротися з ним.

* * *

Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини в Кременчуці реалізується Кременчуцьким інформаційно-просвітницьким центром «Європейський Клуб» спільно з Управлінням культури і туризму виконкому Кременчуцької міської ради, ТРК «Візит» та Центральною бібліотекою для дітей ім. І.Ф. Торубари.

10 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA відбувається в Україні за підтримки:

уряду Швеції,

Національного фонду підтримки демократії (США),

Фонду прав людини Посольства Королівства Нідерланди,

Міжнародного фонду "Відродження”,

Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні.

Партнери:

Movies that Matter,

Human Rights Film Network (Міжнародна мережа фестивалів з прав людини),

Державне агентство України з питань кіно,

Всеукраїнська освітня програма «Розуміємо права людини».

 Організатори фестивалю Docudays UA:

Українська Гельсінська спілка з прав людини,

Херсонська міська Асоціація журналістів «Південь»,

Херсонський обласний Фонд милосердя та здоров’я,

Центр сучасних інформаційних технологій та візуальних мистецтв (м. Харків).

 

 

 

 

Переглядів: 921 | Додав: CUPitoshka | Рейтинг: 0.0/0